Новият кабинет, който ще имаме, е не само трети опит

...
Новият кабинет, който ще имаме, е не само трети опит
Коментари Харесай

Изчегъртай това: Голямата задача пред Кирил Петков

Новият кабинет, който ще имаме, е освен трети опит за официална промяна на властта през годината. Анализатори към този момент показват по-крупен залог - че идващата власт в лицето на Кирил Петков значи и ново потомство в политиката. И то първото ново потомство от доста време насам. Това създава нормалния възторг за " предоставяне на път на младите ", " ободряване " и прочие пожелателни положения.

Колкото и скъпа обаче да е промяната на поколенията, сама по себе си тя не значи доста. Ако остане единствено в хипотетичното удовлетворение, че най-накрая нещата не наподобяват като остарял бардак с нови жители, би било демонстрация на доверчивост. Можеш да направиш и нов бардак с нови жители - стига да искаш да направиш бардак. Борисов да вземем за пример надалеч не бе в предпенсионерска възраст, когато бе основен секретар на Министерство на вътрешните работи и също изглеждаше като нов детайл, на който се разпореждаха поколенчески очаквания. Но остаря не като катедрала, а като кюлче - монетизира властта и се окопа във владенията си.  

Задачата пред Кирил Петков сега е онази, каквато бе пред Слави Трифонов, и каквато той не съумя да реализира. Трифонов единствено да й даде име: прословутото изчегъртване. Целият пробив на Петков в политиката се дължеше точно на тази поръчка. Заявката гласи: каквото и да се прави, както и да се прави, каквито и политики да се подхващат, нужното изискване се назовава по този начин: нулева корупция. Идеята за нулева корупция може да звучи пожелателно, утопично, популистки. Може да и ясно, че пречистване на ББР е 0,1 % от цялостната каскада от корупционни практики. В същото време без изчегъртването на ГЕРБ всичко останало ще наподобява като плаха акомодация на разнообразни политики, които няма да дадат резултат, по този начин както при хвърлянето на семена върху канара няма да изникне нещо изключително. По тази причина Петков изцяло разми визиите за ляво и дясно с цитата за леви цели и десни принадлежности. Теоретично безпричинно, само че на практика годно - тъй като лявото и дясното работят еднообразно зле върху корумпирана почва. Никоя обществена политика не може да разцъфне върху корумпирани обществени структури и никой бизнес не може да просперира, когато дефиницията за бизнес е " обръч от форми ".

В това отношение Петков направи и първия си рационален ход: на Бойко Рашков за вътрешен министър. Ако преди Борисов можеше да се надява, че краят на тъгите ще настъпи при промяната на служебно държавно управление с постоянно, в този момент краят на тъгите се отсрочва, т.е., настава мъка. Това не значи, че преследването би трябвало да става под формата на полицейски произвол и последователно да овласти нови играчи до нова власт по добре познатия принцип на " Фермата ". Така или другояче обаче вътрешният министър е основен за " Продължаваме промяната ", доколкото смяната изобщо не може да стартира без да корупционно пречистване. И това не е въпрос на млади и остарели, а въпрос на некорумпирани и корумпирани. 

 

Автор: Райко Байчев

Още от АКТУАЛНО:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР