Новият испански премиер Педро Санчес обяви вчера създаването на нов

...
Новият испански премиер Педро Санчес обяви вчера създаването на нов
Коментари Харесай

Испанският премиер обяви нов данък за банките, с който да се финансират пенсиите

Новият испански министър председател Педро Санчес разгласи през вчерашния ден основаването на нов налог върху банките, особено предопределен да финансира пенсиите. Мярката е оповестена в миг, в който испанското обществено обезпечаване е в нечовечен недостиг, съобщи " Франс прес ".

" Ще въведем налог върху финансовия бранш за да допълним осигуровките към общественото обезпечаване и да допринесем за поддръжката на държавната пенсионна система и за достойните пенсии на нашите възрастни хора ", сподели Санчес пред депутатите. Той не навлезе в детайлности за бъдещия налог.

Пред депутатите Санчес уточни, че казусът с пенсиите е най-важното предизвикателство за Испания дружно със заетостта и Каталуня. " За 10 години е имало 25 % по-малко раждания в нашата страна ", добави Санчес и акцентира, че основаването на работни места няма да помогне за споразумяване на казуса с пенсиите.

Предишното държавно управление на Мариано Рахой бе изправено пред всеобщи митинги на пенсионери, които желаеха нарастване на пенсиите. За да успее да заплати пенсиите през 2017 година, консервативното държавно управление отпусна заем от 10 милиарда евро на общественото обезпечаване. В края на 2017 година дългът на общественото обезпечаване, насъбран главно от изплащането на пенсиите, доближаваше близо 27.4 милиарда евро. Демографската еволюция в Испания докара до увеличение на тежестта на пенсиите в държавния бюджет от 21.6 % на 29 % от разноските за 10 години.

Пред депутатите през вчерашния ден Педро Санчес сподели още, че неговото държавно управление няма да разгласява лист на бенефициентите на данъчната прошка от 2012 година Твърди се, че някогашният крал Хуан Карлос е един от тях. Хуан Карлос абдикира през 2014 година след повече от 38 години на престола.

Премиерът прикани за открит разговор за споразумяване на каталунската рецесия.

Санчес сподели още, че управляващите на Испания се готвят в скоро време да реалокират тленните остатъци на диктатора Франсиско Франко от гробница в колосален комплекс покрай Мадрид./БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР