Новият генерален секретар на НАТО Марк Рюте заяви, че не

...
Новият генерален секретар на НАТО Марк Рюте заяви, че не
Коментари Харесай

Марк Рюте: Няма непосредствена ядрена заплаха от страна на Русия

Новият общоприет секретар на НАТО Марк Рюте съобщи, че не вижда непосредствена от страна на Русия, макар „ безразсъдната и безотговорна “ изразителност на Кремъл, оповестява „ BBC “.

Миналата седмица президентът Владимир Путин съобщи, че Русия обмисля да промени военната си теория, тъй че нахлуване от страна на неядрена страна – като Украйна – подкрепено от нуклеарна страна, да се смята за „ взаимно нахлуване “ .

Коментарите на Путин пристигнаха в миг, когато Украйна изиска позволение да употребява западни ракети с отдалечен обхват против военни обекти в Русия. Бившият нидерландски министър-председател приказва на първата си конференция, откогато пое поста на началник на военния алианс .

Рюте посочи, че въпреки да поддържа правото на Украйна да прави такива удари , от съдружниците зависи да анулират рестриктивните мерки и прикани страните от НАТО да продължат да въоръжават Украйна, като съобщи, че „ колкото повече оказваме помощ на Украйна сега, толкоз по-скоро [войната] ще завърши “ .

„ Цената на поддръжката за Украйна е доста, доста по-ниска от цената, която бихме понесли, в случай че позволим на Путин да реализира своето “ , съобщи Рюте, потвърждавайки уговорката на своя предходник да приближи Украйна към участие в НАТО .

Той призна, че обстановката на бойното поле в Украйна – където Русия отбелязва муден, само че постоянен прогрес – е „ сложна “.

Въпреки това Рюте посочи също по този начин, че триумфите на Русия са лимитирани и са на висока цена, като цитира оценки, съгласно които всеки ден умират или са ранени 1000 съветски бойци.

На първата си конференция като началник на НАТО Рюте съобщи, че трите целта за неговия мандат като общоприет секретар ще бъдат поддръжката за Украйна, укрепването на груповото въздържане на НАТО и построяването на връзки в други елементи на света, като да вземем за пример в Индо-Тихоокеанския район. На въпрос за някогашния президент на Съединени американски щати и сегашен претендент за президент Доналд Тръмп, който имаше спорни връзки с НАТО , Рюте го похвали, че е убедил повече съдружници да харчат повече за защита и че е подчертал предизвикването, което съставлява Русия.

„ Той беше този, който ни подтикна да харчим повече “ , сподели Рюте и уточни, че сега страните членки на НАТО имат доста по-високи разноски, в сравнение с когато Тръмп встъпи в служба през 2017 година Той също по този начин съобщи, че съперничката на Тръмп Камала Харис е „ високоуважаван водач “ и даде обещание да работи с този, който ще завоюва президентските избори в Съединени американски щати идващия месец.

Подобно на своя предходник Рюте прикани страните от НАТО да харчат повече и призна, че Нидерландия е трябвало по-рано да реализира задачата за консумиране на 2 % от Брутният вътрешен продукт за защита.

57-годишният Марк Рюте беше министър-председател на Нидерландия, до момента в който не се отдръпна по-рано тази година след разпадането на съдружното му държавно управление през 2023 година През юни той беше назначен за идващия общоприет секретар на НАТО. Обикновено мандатът продължава четири години, само че предшественикът на Рюте, норвежкият икономист и някогашен министър-председател Йенс Столтенберг , в последна сметка остана на поста 10 години.

През това десетилетие НАТО мина от „ мозъчна гибел “, за която френският президент Еманюел Макрон предизвести през 2019 година, до освежен боен съюз, в който в този момент членуват Швеция и Финландия.

В последното си прощално обръщение, преди да напусне поста във вторник, Столтенберг съобщи, че последните 10 години са били „ съдбоносни “. Пожелавайки триумф на Марк Рюте , той посочи, че е сигурен, че НАТО е в сигурни ръце .

Ще има ли винетки за напредване по Околовръстния път в София?

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР