Новият филм на режисьора проф. Иван Ничев "Можеш ли да

...
Новият филм на режисьора проф. Иван Ничев "Можеш ли да
Коментари Харесай

Заснет във Видин филм показва живота в бедните региони

Новият филм на режисьора проф. Иван Ничев "Можеш ли да убиваш ", сниман преди година във Видин, потегля по екраните в страната. Лентата споделя за седем млади мъже от Видин, които вземат решение да трансформират мизерния си живот като станат платени бойци в българската войска. От седмината единствено един е утвърден, а за останалите остава вярата, че един ден нещо може да се промени.
Филмът е документ за някои от проблемите на времето, в което живеем, изясни проф. Иван Ничев.
"Като почнем от проблемите на вашия град, на Северозапада - на тези региони, на които считам, че страната би трябвало да обърне повече внимание - да се направи инфраструктура, да се вдигне стандартът, да се основат работни места, да се върнат хората, които са отпътували, тъй като видях вашият град вечерно време свети тук-таме, което е доста, доста тягостно. Така че аз считам, че за този регион този филм, пък и за цяла България, само че там най-много се усещат някои проблеми на нашето съвремие, много по-силно от това, което може да се види другаде. Така че той е значим филм за днешния ден, значим, несъмнено, тази фотография някой ден ще я изровят хората - след десетина,след 20 години да видят по какъв начин сме живели. Дай боже тогава да живеят по-добре. "
Според проф. Ничев страната е дебитор на района, който продължава да се подрежда измежду най-бедните в Европа.
"Трябва да се създадат и пътища, би трябвало да се намерения за вложения, за нови предприятия. Тягостно е, когато виждаш старите предприятия, които са починали и, които са някакъв монумент на отминалото време. Да основат нови предприятия, хората да проработят. Понеже филмът има и някакъв документален привкус, редно би било едно вглеждане, да се оказва помощ на тези региони, на хората от тези региони, тъй като имате прелестен, хубав град... "
Филмът обаче не се лимитира единствено до районните проблеми, а слага въпроси, които са в дневния ред на цялата европейска общественост, изясни режисьорът.
"Едно от посланията е това в каква Европа живеем, виждате какъв брой проблеми имахме с мигрантите, казусът с ИДИЛ, етнически напрежения и така нататък Но най-важното, което желая да кажа е, че филмът има смях, има усмивка, тъй че това не е някакъв мъчителен филм за положението на нашите другари и нашите сътрудници по-млади, тъй като приказваме за 30-годишни герои, а е опит за един малко подигравателен и смешен взор върху времето, в което живеем и нашите лични проблеми, само че, несъмнено, има и горест - сълза и смях. "
Филмът ще бъде в киносалоните от 1 март. Месец по-късно проф. Иван Ничев и част от екипа ще посетят още веднъж Видин, с цел да се срещнат с хора от града и да отговорят на въпросите им.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР