Новият еврокомисар по въпросите на климата, Вопке Хьокстра, пое писмени

...
Новият еврокомисар по въпросите на климата, Вопке Хьокстра, пое писмени
Коментари Харесай

Цените на въглеродните емисии ще ударят 400 евро/т ако ЕС реши да ги ограничи с 90% до 2040 г.

Новият еврокомисар по въпросите на климата, Вопке Хьокстра, пое писмени задължения в сряда, че счита да отбрани концепцията си за 90% понижаване на чистите излъчвания на парникови газове до 2040 година Според финансовите анализатори, представени от Euractiv, този ход ще изпрати цените на въглеродните излъчвания в Европейски Съюз над границата от 400 евро за звук. В момента цената на квотите се движи в диапазона 80 – 85 евро за звук и към този момент термичните централи се затрудняват да работят и да се конкурират с останалите енергийни източници.

Хьокстра си обезпечи поддръжката на комисията по околна среда на Народното събрание в сряда и беше публично доказан в новата си роля по време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург този четвъртък.

По време на чуване в Народното събрание по-рано тази седмица някогашният холандски външен министър беше подложен на напън от зелени и леви депутати да покаже уговорката си към амбициозни политики на Европейски Съюз в региона на климата, като заеме позиция по отношение на задачата на Европейски Съюз в региона на климата за 2040 година. Тя би трябвало да бъде показана при започване на идната година година.

Отговорът му беше категоричен. „ Ние ще пазиме минимална цел от минимум 90% чисто понижение до 2040 година “, сподели Хьокстра в документално изказване, изпратено до евродепутатите.

Целта за 2040 година ще дефинира доставката на квоти за CO2 по схемата на Европейски Съюз за търговия с излъчвания, която слага ограничаване върху въглеродните излъчвания на огромните промишлени емитенти.

Според откриватели от London Stock Exchange Group (LSGE), задачата от 90% за 2040 година ще изпрати цените на въглеродните излъчвания в Европейски Съюз да се покачат до равнища от „ над 400 евро до 2040 година “.

В момента цените на въглеродните излъчвания от системата за търговия с излъчвания (СТЕ на ЕС) се движат на равнища от към 81 евро за звук, откакто доближиха своя връх от 100 евро/т през февруари тази година. С настоящата цел за декарбонизация и понижение на излъчванията с 55% до 2030 година цената на квотите в Европейски Съюз се чака да нарасне до 160 евро/т до края на десетилетието, съгласно последния разбор на LSGE.

„ Целта на Европейски Съюз за 90% декарбонизация – в случай че бъде изпълнена – ще докара до съвсем цялостна декарбонизация в енергетиката, производството, превоза и строителството. Така на процедура ще се сътвори и система за търговия с излъчвания, която евентуално ще наподобява доста по-различна от съдебна техническа експертиза, която имаме в този момент “, изяснява Паула Ван Ланингам, шеф на LSEG Carbon Research, се споделя в изказване. „ Важно е да се подчертае, че цената от 400 евро/т не е цената на декарбонизацията, а по-скоро евентуалната цена, пред която са изправени предприятията, които не съумеят да декарбонизират при сюжета от 90% “, прецизира Ван Ланингам.

Европейската комисия би трябвало да показа своя целеви проект за климата до 2040 година през първото тримесечие на идната година, предложение, което ще бъде показано за утвърждение на държавите-членки на Европейски Съюз и Европейския парламент, които ще имат последната дума.

Хоекстра сподели, че предлагането на Комисията за 2040 година ще бъде осведомено от Европейския теоретичен съвещателен съвет по изменението на климата, който се аргументира за целеви диапазон от 90-95%. Това е записано в мнение, показано през юли.

„ Естествено, ние ще създадем задълбочена оценка на въздействието и ще проучваме разнообразни сюжети, пътища за понижаване, разноски и изгоди “, сподели Хьокстра пред евродепутатите по време на парламентарното си чуване в понеделник. Той посочи, че проектът на Комисията за 2040 година ще бъде колегиално решение, взето от 27-те еврокомисари.

„ Но мога да ви предложа моя явен ангажимент: ще работя в сходство със мнението на съвета. Ще употребявам всички налични принадлежности, с цел да дам опция на Европейски Съюз да реализира минималната целесъобразна цел от 90% чисти понижения. И ще работя, с цел да доведа нашата промишленост в тази посока “, показа той пред евродепутатите.

Целта от 90% беше подкрепена и от Марош Шефчович, словашки еврокомисар, който до момента отговаряше за междуинституционалните връзки в Комисията и в този момент е назначен да следи цялостната съгласуваност на зелените политики на Европа.

„ Работата по оценката на въздействието за климатична цел за 2040 година към този момент е в ход “, сподели Шефчович в писмени отговори на евродепутатите, добавяйки, че „ задачата за 2040 година и съответният въглероден бюджет ще дефинират ясна траектория за десетилетието сред 2030 и 2040 година, като по този метод обезпечават изясненост и предвидимост за икономическите участници, както и за жителите “.

Попитан дали отговорите на двамата номинирани за комисари са обвързващи за Брюксел, представител на Европейски Съюз напомни, че решенията постоянно се вземат „ колегиално “ сред 27-те членове на Комисията и че той не може да предреши резултата. „ Не един или двама членове дефинират тази цел “, сподели Тим Макфи, представител на Комисията по климата. „ Но мисля, че това, което виждате тук, е доста ясна тенденция от двамата комисари по този въпрос “, сподели той на постоянен брифинг за пресата в сряда.

Припомняме, че въглеродният пазар на Европейски Съюз беше преразгледан тази година в опит да се реализиран задачите на Европейски Съюз за декарбонизация до 2030 година Планира се и неговото уголемение – съдебна техническа експертиза 2 – което ще включва браншове като превоз и здания.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР