Новият епизод от конфликта в Близкия изток се пренесе от

...
Новият епизод от конфликта в Близкия изток се пренесе от
Коментари Харесай

Проверка на факти: Носят ли египтяни храна и вода в Газа и истински ли са кадрите със свален израелски хеликоптер?

Новият епизод от спора в Близкия изток се придвижи от фронта на цифровото полесражение. Вълна от подправени вести и дезинформационни материали заля обществените мрежи. Палитрата е богата - от безмилостни удари с унищожителни оръжия до милосърдни жестове.

Взривяване на хеликоптер в Ивицата Газа и хора, преминаващи пешком границата с Египет, с цел да занесат вода и храна на хората в Газа. Това са единствено дребна част от подправените сюжети, които живеят напълно същински живот в обществените мрежи. Отличават се най-много със своята емоционалност.

Носят ли египтяни храна и вода на хората в Газа?

" Египтяни навлизат в линията Газа, с цел да занесат вода и храна на палестинците там " - видео с този текст се споделя с голяма скорост в обществените мрежи у нас и в разнообразни точки по света. Показва доста хора, които носят бели раници.



Бърза инспекция обаче демонстрира, че същото видео се е появило още през август в ТикТок, когато към момента не е написан първият ред от новата глава на спора Израел - Хамас.



Нещо повече - доставянето на филантропична помощ, даже единствено храна и вода, на този стадий не е допустимо в Ивицата Газа през Египет.

" Няма по какъв начин да минават, тъй като Израел затвори тая граница. Този пункт граничен е затворен. Дори египетското държавно управление опитваше да убеди израелците да го пускат единствено за филантропичната помощ, единствено, с цел да излизат разнообразни палестинци, които са заболели, незабавно би трябвало да влизат в болничното заведение. Не позволиха. Даже той беше нападнат от израелската военна авиация. Това са подправени неща, фрагменти от разнообразни репортажи, инсталирани по този метод, с цел да заблуждават публичното мнение ", сподели журналистът Мохамед Халаф.



В същия профил намираме още сходни видеа, качени преди първия удар, с хаштаг Западен Египет, надалеч от границата с Газа. Клипове с хора с сходни раници са оповестени и в Youtube. Според добавените хаштагове, хората не придвижват вода и храна, а са контрабандисти. И не минават границата с Газа, а се движат в посока Либия.

" Работи се извънредно на прочувствено равнище. Повечето хора четат вести, пътувайки за някъде, за работа, те гледат в телефоните си информация, която е елементарно смилаема, лесна за обработка и, както споделих, работи се извънредно на прочувствено равнище и на опцията човек да се обвърже с общественост, която усеща за по-близка. Така дезинформацията доближава до доста необятна маса и в действителност тази, с това видео, защото чисто човешки доста хора биха желали да видят, че има помощ за страдащи, даже да не приказваме за пристрастия от политическа или религиозна позиция, доста елементарно се популяризира такава информация, както за Египет ", изясни Руслан Трад - откривател от Атлантически съвет.



Свалят ли действителен хеликоптер бойците от Хамас?

Бойци на Хамас смъкват израелски военен хеликоптер в Ивицата Газа. Това е посланието, което се популяризира с видео, споделяно в доста страни и на голям брой езици в обществените мрежи.



Картината още веднъж е внушителна и наподобява реалистична, само че единствено на пръв взор. При по-внимателно вглеждане в фрагментите ясно се вижда, че са анимирани. Оказва се, че те са извадени от. Такова видео e качено в Youtube още през февруари.



" Тези фрагменти от играта са извънредно ясни, вижда се пукотевица с базука, събаряне на хеликоптер - фрагменти, които притеглят вниманието и доста постоянно човек не се замисля дали това са същински фрагменти, макар че когато се вгледаш по-внимателно, си проличава, че не са действителни фрагменти, проличава, че това е част от видео игра. Вижда се обработката и отново би трябвало да кажа, че когато се популяризират тези фрагменти, в тази ситуация подправени вести и дезинформация, взе участие и програмен продукт, вземат участие ботове, които популяризират автоматизирано това наличие, тъй че ние в действителност доста мъчно можем да спрем дезинформацията да се популяризира без да има добра реакция в обществените мрежи, което отново повдига въпроса през последните години още веднъж за модерацията в обществените мрежи по какъв начин могат да се спрат такива трендове ", уточни Руслан Трад.



" Опасността идва в обществената мрежа ТикТок, тъй като аудиторията там са младежи, деца и там ги нападат с доста подправена информация и от страната на израелците, и от страната на палестинците и общо от арабските страни. Иранците влизат в тази електронна война, тъй като и те пускат доста информация, доста подправени видеа. Трябва да има по-строг надзор ", сподели Мохамед Халаф.

Според специалистите изгода от дезинформацията имат и двете страни. Цифровата офанзива на Хамас обаче се отличава с по-голяма организираност, а с цел да стигнат посланията, където би трябвало, се хакват профили, уеб сайтове и даже билборди. В обществените мрежи постоянно употребяват подправени профили, които автоматизирано генерират подправено наличие.

" Ползи от дезинформацията имат враждуващите страни, тъй като посланието е доста постоянно не е за вътрешна аудитория, а за събиране на благосклонности оттатък границата на спора и в тази ситуация с Хамас и с Израел доста от посланията, които се популяризират не са на арабски или на иврит, а на голям брой езици, в това число и на европейски езици. Има също по този начин огромен набор от подправени профили, изключително в Туитър, които автоматизирано генерират наличие, което се апликира непрекъснато по хиляди пъти, с цел да доближава до допустимо по-голяма аудитория. Това се ползва и от двете страни. В случая Хамас употребява също извънредно добре обществените мрежи, най-често Телеграм, където има от ден на ден български консуматори. Аз видях редица известия от български консуматори, които поддържат Хамас и популяризират или спорна информация, или чиста дезинформация ", разяснява Руслан Трад.

" Няма почтени. Всички сега употребяват такава агитация, подправени вести, тролове, мрежите са цялостни с това. Всеки ден има и нови и нови. Русия е най-активната в тази и Китай да не забравяме ", сподели Мохамед Халаф.

Заключения:

Твърденията, че египтяни придвижват вода и храна на хората в Газа, са манипулативни, тъй като видеото е от преди началото на спора и в него се оповестява, че е снимано в Западен Египет.

Видеото със свален хеликоптер не демонстрира свалянето на израелска машина. То не е действително, а е част от видеоигра.

Ако попаднете на съмнителна информация, не се колебайте да се свържете с екипа на Българска национална телевизия и да сигнализирате на " По света и у нас ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР