Новият дизайн на мярката 60/40 за подкрепа на бизнеса, приет

...
Новият дизайн на мярката 60/40 за подкрепа на бизнеса, приет
Коментари Харесай

Министър Донев: Промените в мярката 60/40 насочиха ресурс към най-засегнатите фирми

Новият дизайн на мярката 60/40 за поддръжка на бизнеса, признат от служебното държавно управление, работи дейно и оправдано, счита служебният министър на труда и обществената политика и заместител министър-председател по икономическите и обществените политики Гълъб Донев.

По време на парламентарния надзор депутатът от ГЕРБ Анна Александрова насочи въпрос към министъра какъв е броят на подкрепените от страната компании след признатите промени в мярката. Припомняме, че след нанесените корекции на заложените при държавното управление на Борисов параметри на мярката, от 1 юли при спад на оборота от 30-40% предприятията имат право да получат 50% от осигурителния приход на лицата, попадащи във включените в мярката стопански действия, а при спад над 40% на оборота - мярката 60/40 се резервира в досегашния си тип и те получават до 60% от този приход.

Според Александрова това е лишило огромна част от бизнеса от опцията да се възползва от мярката. " Докато при държавното управление на ГЕРБ предприятията трябваше да потвърдят спад на оборота от 20%, в този момент се желаят 30-40% и това лимитира кръгът на компаниите, имащи право да аплайват ", уточни тя. Според нея това е основало условия за укриване на действителните приходи за да се потвърди сходен спад, изключително в интервал, когато по хипотеза се осъществя по-висок сезонен доход в доста браншове на стопанската система.

Според министър Донев обаче с новия дизайн на мярката финансовият запас е ориентиран по-ефективно към компаниите с по-голяма нужда от поддръжка. По думите му след премахването на епидемиологичните ограничения през април и май, които оказваха неподходящо въздействие върху стопанската система, икономическата интензивност в страната се е засилила. Прогнозите на специалистите чакат повишаване на Брутният вътрешен продукт с 2,7% за 2021 година, а на заетостта - до 0,5%, уточни той. 

" В изискванията на възстановяване на икономическите индикатори и спад на безработицата, служебното държавно управление взе решение да промени дизайна на мярката за насочването на най-значим запас към най-засегнатите предприятия ", съобщи той. Действието на мярката е регламентирано до края на месец юли и от държавния бюджет са обезпечени 120 млн. лева С тези средства може да бъде непокътната заетостта на 80 хиляди служащи и чиновници като работодателите могат да подават заявки до 31 август, уточни той.

Министърът изнесе предварителни данни на Агенцията по заетостта, които сочат, че 35% от компаниите, подали заявки за юни за над 50 души личен състав имат спад на приходите от 30 до 40%, 34% от компаниите са със спад сред 40 и 50%, а 31% - с над 50% спад. Това значи, че понижената дотация от 50% от осигурителния приход са получили към 1/3 от предприятията. Останалите компании са получили поддръжка в размер на 60% от осигурителния приход. Очаквано, множеството компании със спад над 50% са от бранша на туризма, добави Донев.

Министърът уточни още, че по данни на Национален статистически институт са изплатени 52 млн. лева на 2289 работодатели за опазване на заетостта на 68 хиляди чиновници. Това е довело до ограничение на безработицата - към 19 август тя е била с най-ниска стойност от 4,96%.
 Гълъб Донев: Средният % за нарастване на пенсиите ще бъде 12,5% Гълъб Донев: Средният % за нарастване на пенсиите ще бъде 12,5%
" Философията на преизчисление на пенсиите, препоръчана от служебното държавно управление, е доста елементарна - съблюдаване на правилата на общественото...

 

 

 

 

 

Още от ПОЛИТИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР