Новият директор на Национална компания Железопътна инфраструктура Златин Крумов спря

...
Новият директор на Национална компания Железопътна инфраструктура Златин Крумов спря
Коментари Харесай

Новият директор на НКЖИ прекрати обществена поръчка за 300 млн. лв.

Новият шеф на Национална компания " Железопътна инфраструктура " Златин Крумов спря поръчка за 300 млн. лева Решението от 11 януари 2022 година за прекъсването на търга за модернизацията на жп сектора Перник - Радомир (част от по-големия план София - Перник) беше едно от първите му дейности на поста. Според източници на " Капитал " това е било предстоящо поради подозрения към търга и допустимо приспособяване на крайния победител.

В същото време от края на мината година в НКЖИ се води юридическа борба сред остарялото и ново управление, съгласно източници отново за продължение на търга. Държавната инфраструктурна компания е една от най-интересните в областта на превоза, като в нея е съсредоточен голям финансов запас по оперативните стратегии за рационализация на жп пътя и гарите.
Битката за НКЖИ, борбата за името
Вписването на новия общоприет шеф Златин Крумов става от втория път. Първият контракт за възлагане на ръководството на НКЖИ от министър Николай Събев на Крумов и изтриване на дотогавашния общоприет шеф Красимир Папукчийски от борда на шефовете е от 23 декември 2021 година На 30 декември има прекъсване на вписването от страна на съда, като определението идва след искане на Папукчийски. Той упорства заповедта на " министъра на превоза и известията " да бъде оповестена за оскъдна.

Твърдението е, че решението е взето в нарушаване на Закона за железопътния превоз и от незапознат министър, който не е посочен в закона, като се оспорва дали " министърът на превоза и известията " (бел. ред. по новому) и " министърът на превоза, осведомителните технологии и известията " (бел. ред. по старому) имат идентични пълномощия.
Реклама
С дата от 5 януари в Търговския указател попада нов контракт сред министъра и Златин Крумов за възлагане на ръководството на НКЖИ, като от Министерство на превоза разясниха пред " Капитал ", че освобождението на Красимир Папукчийски е в цялостно сходство със Закона за железопътния превоз и контракта за възлагане на ръководството, като се напомня, че е " с решение на Народното събрание (обн., Дъждовни води, бр. 106 от 2021 г.) е призната структурата на Министерския съвет на Република България. Съгласно това решение, Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията се преобразува в Министерство на превоза и известията ".

От състава на Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията " излизат " единствено осведомителните технологии, като в останалата част е налице универсално правоприемство, пишат оттова. Това изрично значи, че новото Министерството на превоза и известията и надлежно неговият началник - министърът на превоза и известията, имат безспорната подготвеност и пълномощия във връзка с бранш " превоз " и бранш " известия ". Също по този начин е несъмнено, че железопътният превоз е част от бранш " превоз ", а не от бранш " осведомителни технологии ". Обратно схващане би довело до несъстоятелни и неуместни заключения за нужда от смяна на всички нормативни актове, преди определените членове на Министерския съвет да могат да реализират своите пълномощия.

На въпроса дали сходни претекстове могат да послужат за прекъсване или най-малко закъснение на други предопределение от министерството считат, че може да има риск единствено " в случай че министърът на превоза и известията освободи да вземем за пример членове на съвета на шефовете на " Информационно обслужване " ЕАД, което явно не е част от бранш " превоз ".
Спирането на търга
Спряната процедура за рационализация на жп сектора Перник - Радомир е разграничена на два лота: рационализация на стоманен път и контактна мрежа с планирана стойност 242.5 млн. лева без Данък добавена стойност и вторият - " Проектиране, строителство и авторски контрол на системи за сигнализация и телекомуникации " с планирана цена 32.1 млн. лева без Данък добавена стойност.
Реклама
Процедурата е прекъсната заради открити нарушавания при нейното разкриване, изясняват от министерството, като те са свързани с неточности, позволени от НКЖИ при правене на техническата спецификация, които водят до несъгласие в текстовете, формулиращи обсега на активност, които следва да бъдат изпълнени в границите на контрактувания период.

Статусът на публичната поръчка все още на преустановяване е бил подготовка на предложения, като настояванията за уточнения по нея от евентуални участници били доста. От министерството споделят още, че все още на прекратяването на процедурата господин Крумов е назначен за член на управителния съвет и общоприет шеф на компанията със заповед на министъра на превоза и известията от 5 януари и тя не е обжалвана и производството по регистриране не е спряно.

От отговорите на министерството става и ясно, че министърът на превоза и известията е наредил на генералния шеф на Национална компания " Железопътна инфраструктура " да предяви цивилен иск срещу някогашния общоприет шеф, " който с превратното практикуване на права цели закъснение на вписването на новия общоприет шеф, блокира за интервал от време работата на предприятието и сътвори предпоставки за невъзможността за неговото положително действие ".
Кой е новият шеф Златин Крумов е приключил компетентност " Транспортно строителство " във ВТУ " Тодор Каблешков ". Притежава научна степен " Доктор по архитектура, строителство и геодезия ". Започва кариерата си през 1999 година в първа жп секция към НКЖИ, като в интервала от 1999 до 2006 година е заемал следните длъжности: началник индустриална група; инженер инвеститорски контрол; шеф на отдел " Основни поправки " ; основен инженер; началник на отдел " Инвестиционни планове ".В края на 2006 година е назначен за началник на отдел " Проектиране и строителство " в Директива за птиците НКЖИ. От януари 2007 година е преназначен на служба " Заместник-директор/ръководител звено Управление и осъществяване на планове по железопътна инфраструктура ". През 2010 година, след конкурс, заема длъжността " Заместник-генерален директор/експлоатация " на Директива за птиците НКЖИ и остава на този пост до 2020 г.От тогава до назначението му за общоприет шеф на Директива за птиците НКЖИ, Златин Крумов е бил шеф на " Фьосталпине рейлуей системс България ". Четено Коментирано Препоръчвано 1 Градове 2 Седмицата 3 Транспорт 1 Политика 2 Климат 3 Транспорт 1 Политика 2 Климат 3 Градове Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Калина Горанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР