Новият държавен секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че уреждането

...
Новият държавен секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че уреждането
Коментари Харесай

Вашингтон: Мирът в Близкия изток остава наш приоритет

Новият държавен секретар на Съединени американски щати Майк Помпео съобщи, че уреждането на палестинско-израелския спор остава приоритет за държавното управление на президента Тръмп, въпреки и то да не е според с оценката, че този спор е основната причина за неустойчивостта в Близкия изток, съобщи Reuters.

Помпео направи изказването си в йорданската столица Аман. Той прикани палестинците да се върнат към договарянията с израелците с думите, че Съединени американски щати са отворени за споразумяване на спора посредством така наречен двудържавно решение, т.е. посредством съществуването на две страни. Помпео назова този вид за решение "вероятна развръзка " и добави, че Вашингтон ще го одобри в случай че израелци и палестинци се спогодят за това. Съединени американски щати готвят нов израелско-палестински кротичък проект, сподели той.



Палестинците бойкотират контактите със Съединени американски щати, откакто президентът Доналд Тръмп реши да признае Ерусалим за столица на Израел и да реалокира американското посолство в града, който палестинците желаят да бъде столица на тяхната бъдеща страна. В хода на двудневната си аудиенция в Израел и Йордания държавният секретар не се срещна с нито един палестински представител.

Държавният секретар удостовери "пълната си поддръжка " за правото на еврейската страна да се пази и не насочи рецензии към израелските управляващи за за стрелбата им с бойни патрони по време на всеобщите палестински митинги по границата сред Израел и Газа през последния месец. Десетки палестинци бяха убити, а стотици бяха ранени вследствие на израелска пукотевица.



Според него разрешаването на израелско-палестинския спор е единствено част, въпреки и значима, от установяването на непоклатимост в Близкия изток. Той сподели, че районът изобилства с провокации от друг темперамент и отхвърли да ги степенува по значение, откакто неговият хазаин - йорданският външен министър Айман Сафади, сподели на взаимната им конференция, че точно този спор е основната причина за неустойчивостта там.



Йордания бе последният стадий от първата задгранична обиколка на Помпео като държавен секретар, откакто в четвъртък пое новата си служба. Той отпътува от Вашингтон още преди да влезе в Държавния департамент, като първо посети Брюксел, след което се насочи към Близкия изток. Освен Израел и Йордания, той посети и Саудитска Арабия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР