Новият държавен бюджет ще се вмести в парите, с които

...
Новият държавен бюджет ще се вмести в парите, с които
Коментари Харесай

Асен Василев: В хазната има над 10 млрд. лева, бюджетът ще бъде според тях

Новият държавен бюджет ще се вмести в парите, с които страната разполага. Това разгласи финансовият министър Асен Василев пред депутатите в пленарна зала. По думите му, България има задоволително средства за реализиране на естествени фискални политики. До приемането на нов бюджет ще бъде признато удължение на в този момент настоящия.
Прочетете още
" В момента в хазната има над 10 милиарда лв., тъй че са несъстоятелни тези приказки за липса на пари, одобряваме този удължителен закон не тъй като няма пари, а тъй като би трябвало да имаме право да ги харчим ", сподели Василев.

Депутатите удължиха периода за събиране на приходите и осъществяване на разноски и прехвърляния от държавния бюджет. Решението ще важи до края на юли 2023 година. Изрично е заложен ред, по който ще се правят разноските – първо ще се покриват вноските по държавния дълг и вноската в Европейския съюз, едвам по-късно други прехвърляния.

Според калкулации на министерството на финансите ще се появи дефицит на средства в това число и при осъществяване на заплащанията към здравната каса. По думите на финансовият министър това е единствено първа крачка към удължение на бюджета.

В неприсъствен спор влязоха от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, дали е трябвало да бъде признат бюджет от служебното държавно управление или не. От ПП-ДБ застават против тезата, че е трябвало да бъде признат бюджет, препоръчан от служебното държавно управление сред изборите, когато е имало парламент в края на предходната година, съобщи БТВ. Според ГЕРБ-СДС обаче това е избавило финансовата непоклатимост в страната, тъй като не е разрешило да бъде признат популистки бюджет, който още повече да усили разликата сред разноските по отношение на приходите.

" В идеалния вид МФ е работило в интерес на обществото, това не се случи тъй като служебният кабинет е политически състезател. Нека гласуваме в този момент проекторешението да отпушим разплащанията и да изправим грешките на служебния кабинет на Радев ", съобщи Ангова.

" Колкото да се пробвате да обвинявате служебния министър Росица Велкова, доста по-вярно е че се усилиха разноските повече от приходите, всички го знаем това нещо ие добре да го признаем. Основната част на казуса е неналичието на бюджетна отговорност. Това че не приехме бюджет предходната година, ние спасихме България ", съобщи Красимир Вълчев, народен представител от ГЕРБ-СДС.

Все още не е ясно по кое време ще бъде импортиран закона за удължение на към този момент снадки закон за държавния бюджет. Той беше признат в отрасловата парламентарна комисия, отчетът по него също е импортиран за пленарна зала, само че текстовете не са в дневния ред на Народното събрание.

От министерството на финансите увериха, че пари сега има, обезпечени са всички обществени заплащания и сега се водят диалози с общините, с цел да се види кои имат потребност от незабавни прехвърляния за разплащане по приключени общински планове. Това изясни новият министър Асен Василев.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР