Новият дълг на обща стойност 10 млрд. лв. за 2020

...
Новият дълг на обща стойност 10 млрд. лв. за 2020
Коментари Харесай

Горанов: По-добре нов дълг, отколкото нулев резерв

Новият дълг на обща стойност 10 милиарда лева за 2020 година е необходим за фискален буфер при вероятно утежняване на икономическата рецесия. Нито един лев от него няма по какъв начин да се похарчи като спомагателен разход от бюджета, без да се гласоподава от Народното събрание.

Това увери при разискването на актуализацията на Бюджет 2020 финансовият министър Владислав Горанов.

Фискалният запас към края на февруари по данни на финансовото министерство бе 10.6 милиарда лева, половината от които са неприкосновени, тъй като включват Сребърният пенсионен фонд и фондовете за АЕЦ " Козлодуй ".

За какво ще се тегли новият дълг?

Новият дълг е нужен за покриване на погашения по настоящ обществен дълг (2.2 милиарда лева.), за финансиране на упования недостиг (3.5 милиарда лева.) и за капитализиране на Българската банка за развиване (0.7 милиарда лева.). Остатъкът до 10 милиарда лева, както и парите във фискалния запас ще се пазят като запас при нужда от ликвидност в стопанската система, в държавния или в банковия бранш, защото България е във валутен ръб и не може да печата пари, за разлика от множеството страни по света. Средствата не могат да се харчат за разноски без решение на Народното събрание.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР