Новият член на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова

...
Новият член на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова
Коментари Харесай

КПКОНПИ: Соня Момчилова 10 дни е била в конфликт на интереси като член на СЕМ |

Новият член на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова е била 10 дни в спор на ползи, след издаване на президентския декрет по назначението ѝ в медийния регулатор.

Това е открила инспекция на КПКОНПИ, която ревизира възможни спорове на ползи на лицата, заемащи обществени длъжности.

Сигналът за Момчилова е подаден в комисията от ръководителя на Съвет за електронни медии Бетина Жотева. Той е мотив на това, че към датата на издаване на президентския декрет, 27 юли 2021 година, журналистката и някогашен пиар на служебния кабинет Соня Момчилова към момента е била притежател на комерсиално сдружение - " План Це " ЕООД. Тя е подала поръчка за прекачване на собствеността, само че решението е вписано 10 дни по-късно - на 5 август. Това опонира на наредбите на Закона за радиото и малкия екран (чл. 26 и член 27), показва КПКОНПИ. Същия ден госпожа Момчилова подписва заявления по реда на Закона за радиото и малкия екран, с които удостоверява, че дава отговор на нормативните условия и тя или член на семейството ѝ нямат частен интерес по смисъла на ЗПКОНПИ.

Макар при подаването на декларациите несъвместимостта да е отстранена, към датата на заемане на длъжността тя е била налице, означават от комисията. Липсата на спор на ползи би трябвало да е налице не към датата на сключване на декларацията, а към датата на издаване на указа.

Комисията не оповестява какви последици има това решение, а го препраща " за предприемане на нужните дейности по подготвеност " на президента.

КПКОНПИ се е произнесла и по случая на Валентина Шаркова - общински консултант в Благоевград (мандат 2019-2023 г.). Комисията е открила, че Шаркова е упражнила пълномощия в частен интерес на обвързвано с нея лице. Гласувала е за 30-процентно понижение на концесионните такси от наематели на общински търговски обекти, а по-късно е гласувала и да бъде освободено напълно от възнаграждение на концесионни такси за период над 1 година сдружение, в което тя е била наета на трудов контракт над 15 години. 

С присъединяване си в гласуването за освобождение от концесионни такси, Шаркова е упражнила пълномощието си по метод, който да благоприятства компанията за реализиране на по-добър финансов резултат и вероятно да способства за систематизиране на бъдеща облага, показва антикорупционната комисия. Материалната полза, осъществена вследствие на спора на ползи, е в размер на 100 466 лева и с решението на КПКОНПИ сумата е отнета в интерес на страната. На Шаркова е наложена и санкция в общ размер на 10 000 лева

Установен е спор на ползи при кмета на Златарица Михаил Ганев (мандат 2019-2023 г.), който е издал заповед на 10.12.2020 година, който е дал на брат си да ползва под наем общински поземлени парцели. " Облагата е нематериална и се показва в оказване на помощ и поддръжка на обвързвано лице. В случая вярното и законосъобразно държание би било кметът да си направи самоотвод от осъществяването на съответното пълномощие ", показва комисията. На Ганев е наложена санкция в размер на 5 000 лева Производството против него е почнало по сигнал, като останалите данни в сигнала не се удостоверяват – при отдаването чартърен на общински парцели или при сключването на контракт на наем на полски пътища не е открито съществуване на частен интерес.

Съгласно ЗПКОНПИ, спор на ползи поражда, когато лице, заемащо висша обществена служба, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно осъществяване на пълномощията или отговорностите му по работа. След формиране на производството, Комисията изисква и получава нужната информация и документи, и се произнася с стимулирано документално решение в период до два месеца, който може да бъде продължен еднократно до 30 дни. Решенията на КПКОНПИ за определяне на спор на ползи не са дефинитивни и подлежат на обжалване или митинг по реда на Административнопроцесуален кодекс. Установяването на спор на ползи с влезнало в действие решение е съображение за освобождение от служба, с изключение на когато в Конституцията е планувано друго. За лицата, посочени нагоре –Валентина Шаркова и Михаил Ганев, признатите решения на КПКОНПИ не са влезнали в действие.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР