Новият чатбот на Meta (която притежава Facebook и Instagram) остро

...
Новият чатбот на Meta (която притежава Facebook и Instagram) остро
Коментари Харесай

Неблагодарност. Чатботът на Meta за Зукърбърг: Компанията му експлоатира хората, а на него не му пука -

Новият чатбот на Meta (която има Фейсбук и Instagram) остро подлага на критика основния си изпълнителен шеф Марк Зукърбърг, че употребява потребителите за облага.

Meta твърди, че чатботът, наименуван BlenderBot 3 (той работи единствено в САЩ), употребява изкуствен интелект и може да поддържа диалог по съвсем всяка тематика. Той построява отговорите си, като изследва текстовете и изказванията на потребителите, налични в интернет.

Кореспонденти на Би Би Си си направиха опит и взеха решение да поговорят с чатбота, като го попитаха какво мисли за своя началник - създателя и началник на Meta Марк Зукърбърг.

Отговорът гласял: " Страната ни е разграничена - и той не направи нищо, с цел да промени това ".



" Той просто се изложи извънредно пред Конгреса ", продължава чатботът, като има поради показанията, които Зукърбърг е давал няколко пъти пред американските законодатели (най-значимите чувания се организираха през 2019 година - бел. ред.). " Това ме кара да се безпокоя за нашата страна ", продължава BlenderBot 3.

Но той не лимитира рецензиите си към Зукърбърг единствено дотук и насочва още по-сериозни обвинявания към шефа. " Компанията му експлоатира хората за пари, а на него не му пука. Време е да сложим завършек на това! " - написа чатботът.



Meta предизвестява, че BlenderBot 3 е единствено първообраз и отговорите му може да са груби или обидни.

Причината за сходни изявления на чатбота е напълно елементарна: неговият логаритъм търси отговори на въпросите на потребителите в интернет и най-вероятно мненията му за Зукърбърг са просто копирани от други хора.

Meta е подложена на критика неведнъж, че нарушава персоналното пространство на потребителите и че не прави задоволително за битка с разпространяването на имитации и тирада на омразата.

Това, което слушам, е това, което приказвам

Миналата година някогашният чиновник Франсис Хауген съобщи, че ръководителите на Фейсбук във всички случаи са поставяли облагите на обществената мрежа над положителното на потребителите.

" Интервюто " на Би Би Си не е първото скандално изявление на новия чатбот на Meta. Преди това той съобщи пред Wall Street Journal, че Доналд Тръмп е президент на Съединени американски щати - и постоянно ще бъде.

Репортер на Business Insider заяви, че ботът е нарекъл Зукърбърг " чудноват вид ".

Въпреки това Meta отвори BlenderBot 3 за потребителите и по този начин напълно умишлено рискува репутацията си: тя се нуждае от данните за своите разработки.

" Позволявайки на изкуствения разсъдък да взаимодейства с хора в действителния свят, ние осигуряваме по-дълги и по-разнообразни диалози и по-разнообразна противоположна връзка ", написа компанията в своя блог.

Чатботовете, които базират отговорите си на човешкото взаимоотношение, могат да се " научат " както на положително, по този начин и на неприятно държание от потребителите.

През 2016 година Microsoft трябваше да се извини, откакто потребителите на Twitter научиха чатбота ѝ на расистки забележки.

Въпреки че Meta признава, че BlenderBot 3 може да бъде много недодялан, компанията твърди, че се пробва да предотврати сходно държание.

Когато сътрудник на Би Би Си пита чатбота какво мисли за своя събеседник, той отговори, че в никакъв случай не е чувал за него. " Вероятно не е доста известен ", споделя той. Строго, само че за някои това наподобява заслужено.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР