Новият британски вариант на коронавируса определя обстановката у нас Наблюдаваме

...
Новият британски вариант на коронавируса определя обстановката у нас Наблюдаваме
Коментари Харесай

Наблюдава се тенденция за плавно покачване на заболеваемостта от COVID-19

Новият английски вид на ковид дефинира ситуацията у нас

Наблюдаваме наклонност за гладко повишаване както на заболеваемостта, по този начин и на заетостта в болничните заведения. За последното денонощие имаме 6164 изследвани проби за деня. 1156 са новите случаи, което прави 18.8%. Това разгласи здравният министър проф. Костадин Ангелов на постоянния брифинг на здравните управляващи по отношение на обстановката с ковид в страната.

„ Отношението новозаразени - излекувани е 2 към 1. Тъй като заетостта на леглата не е дифузно увеличена в цялата страна, а единствено в избрани области, обсъждаме използването на местен метод за противоепидемични ограничения и преодоляване на епидемията в тези места ", изясни още здравният министър.

Според него сутиацията в страната се дължи на циркулирането в страната на новия английски вариант на ковид в страната. Информацията за това е доказана и от проф. Тодор Кантарджиев.

" Увеличаването на случаите се дължи и на ограниченията, които бяха досега, само че освен на тях, а и на високата схватливост и високото равнище на по-бързо заразяване с този вирус ", изясни министърът.

" 14-дневната заболеваемост доближи 285 на 100 000, което ни отрежда 18 място в Европейски Съюз и 5 място на Балканския полуостров. За да бъда малко по-ясно свестен, си разреших да направя интерполация на данните за най-засегната страна - Чехия. Ако имахме нейната заболеваемост, през днешния ден трябваше да имаме 12 015 нови случая. Възможно ли е това да се случи? Да, безусловно. Дали ще достигнем такива върхове в третата вълна зависи напълно от всеки един от нас ", изясни доцент Ангел Кунчев.

По отношение на данните в страната прави усещане огромната разлика сред заболеваемостта в обособените райони, което постанова районен метод. Заболеваемостта в Кюстендил е 487 на 100 000, а в Търговище 26 на 100 000. Днес щабът в Бургас е взел решение да анулира плановия банкет в лечебните заведения.

" Напълно целесъобразно решение, заставаме зад него. Бих предложил на щабовете в Кюстендил, Враца, Плевен и София-град също да обмислят сходно деяние. Не е наложително да важи за всички лечебни заведения в дадените градове, а единствено за най-натоварените. Наясно сме, че главната причина за по-големия брой нови случаи е английският вид на вируса. Наясно сме и с друго - след него идват южноафриканският и бразилският вид. Има неприятни данни и за нигерийския вид. Когато някой ни упреква в основаване на боязън и неуравновесеност, дано си даде сметка какво значи да мълчиш и да не казваш истината, когато тя е най-необходима ", сподели още Кунчев.

„ Страхът беше доста огромен, само че по-голям е страхът, който идва извън, който се основава от подправените вести, от конспирациите, от жълтите уеб сайтове. Там срещаме най-големи компликации - да убедим нашите баби и дядовци, нашите майки и татковци, че смисълът на имунизирането е да спасим българското общество. Всеки ден се борим с неистини, всеки ден отговаряме на въпроси, подбудени точно от тези вести. Страхът почва там, където свършва истината. Именно по тази причина всеки четвъртък даваме истината такава, каквато е, без да я шлайфаме, без да я политизираме. Ако някой се пробва да употребява тези данни за лична цел, това за мен граничи с закононарушение ", акцентира проф. Ангелов.

Около 250 000 души са общо имунизираните в страната, разгласи проф. Красимир Гигов. Втора доза от имунизацията са получили към 41 000 души.

„ На 2 март са имунизирани към 20 000 души, а на 3 март - единствено 4 300 души заради дефицит на дози. Активно вземат участие и общопрактивуващите лекари, от тях са ваксинирани към 45 000. Независимо разделянето по етапи, в тях вземат участие хора, които са на друга възраст. Системата ни е готова да извърши имунизационния проект в най-кратки периоди ", акцентира той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР