Новият британски премиер получи покани да посети Париж и Берлин

...
Новият британски премиер получи покани да посети Париж и Берлин
Коментари Харесай

Борис Джонсън получи покана да отиде в селото на пра-прадядо си в Турция

Новият английски министър председател получи предложения да посети Париж и Берлин в идващите дни. Френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Ангела Меркел поканиха Борис Джонсън, с цел да обсъдят хода на договарянията за Брекзит и двустранните връзки. Междувременно в едно малко турско село също се надяват английският водач да ги посети. Причината е, че пра-прадядото на Борис Джонсън е родом от Турция.

След избирането на Борис Джонсън за министър - ръководител на Англия, наслада обзе и дребното турско селце Калфат в провинция Чанкъръ, на 100 км на север от Анкара. Жителите му - 1300 души, се усещат свързани с английския политик поради неговия прапрадядо - Хаджи Ахмет Риза Ефенди, роден тук през 1813 година Къщата, в която е живял, е непокътната до през днешния ден. Шест от фамилиите, живеещи тук, имат родствена връзка с Хаджи Ахмет Риза Ефенди.

Сатълмъш Каратекин, гражданин на с. Калфат: Борис е мой братовчед. Искаме да пристигна тук, да посети земята на предшествениците си, да ни окаже тази чест.

Родът на предшественика на премиера бил прочут като Саръолангилер, което значи - "от фамилията на русия ", макар че не е известно дали цветът на косата е завещан дружно с турската кръв. Прадядото на Борис Джонсън е журналистът Али Кемал, който е бил вътрешен министър, погубен през 1922 година. Съпругата му е била с английска кръв и техния наследник който е дядо на премиера е израснал във Англия. Тук нямат неприятни усеща към Борис Джонсън, макар че по време на акцията за Брекзит той описваше като опасност опцията Турция да влезе в Евросъюза и милиони турци да дойдат на Острова.

Мустафа Бал, някогашен кмет на с. Калфат: Той трябваше да го каже, с цел да реализира политически дивиденти.

Борис Джонсън се е позовавал обществено на турските си корени и посети Турция през 2016 година. Неговият татко е бил в село Калфат. Сега тук чакат и Борис Джонсън.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР