Новият български филм “Писма от Антарктида” от днес може да

...
Новият български филм “Писма от Антарктида” от днес може да
Коментари Харесай

“Писма от Антарктида” излиза на 58 кино екрана в над 30 града днес

Новият български филм “Писма от Антарктида” от през днешния ден може да се гледа на 58 кино екрана в над 30 града в цялата страна.

Преди часове той завоюва сърцата на над 500 посетители на формалната си премиера в София. Сред най-големите достолепия на лентата феновете дефинираха екранния дует сред Ирмена Чичикова и дребния Симеон Ангелов в основните функции на майка и наследник, сред които стои една огромна неистина. Адмирациите на публиката получиха и актьорите Диана Димитрова, Диана Любенова, Мая Бабурска и Иван Стаменов, както и режисьорът Станислав Дончев и сценаристите Теодора Маркова, Невена Кертова и Георги Иванов. Автентичния дух на Антрактида на събитието и екрана пък придвижи огромният полярен откривател проф. Христо Пимпирев. Операторът Мартин Димитров бе поздравен и за първата интернационална премия за кино лентата, която донесе преди дни от фестивала “Златно око” в Тбилиси.

“Благодарни сме за топлотата и позитивните мнения, с които гостите посрещнаха кино лентата, тъй като всеки един от екипа вложи в него с изключение на доста работа и усърдие, сърцето си.”, показа режисьорът Станислав Дончев след събитието, на което участваха представители на кино гилдията и известни персони. “Надяваме се, че нежната и пречистваща история на “Писма от Антарктида” ще допре и българската аудитория, тъй като тя е основана за хората в салоните. Вярваме, че те още веднъж ще дадат късмет на българското кино, както направи с предходния наш план – “Дъвка за балончета”, добави той.

“Писма от Антарктида” споделя историята на 33-годишната Диана (Ирмена Чичикова) и 8-годишния й наследник Ники (Симеон Ангелов) и една огромна загадка сред тях – водена от любовта и страха, майката не събира сили да заяви на детето, че татко му е умрял при злополука. Тя лъже, че той е на експедиция в Антарктида и от негово име изпраща писма и пратки. Остава да разберем ще откри ли храброст Диана да каже истината на сина си, ще излезе ли лъжата отвън надзор, през какво ще преминат двамата и ще й елементарни ли детето.

Още за кино лентата В “Писма от антарктида” ще забележим още актьорите Иван Стаменов, Диана Димитрова, Диана Любенова и Мая Бабурска. Зад плана стои и огромна част от екипа на хитовия “Дъвка за балончета”, който се подреди измежду най-гледаните нови български филми.

Режисьор е Станислав Дончев („ Корпус за бързо реагиране” 1 и 2, както и сериалите „ Забранена любов”, „ Къде е Маги?” и „ Откраднат живот “).

Сценаристи са Теодора Маркова, Невена Кертова и Георги Иванов, които предходната година завоюваха премия “Златна роза” точно с “Дъвка за балончета”. “Писма от Антарктида” още веднъж стартира с тяхната работа и селектирането на сюжета в един от най-престижните конгреси за сюжети в Европа – Скриптийст, който се организира в Полша и по време на филмовите фестивали в Кан и Берлин. Екипът е прочут и с работата си по известните български сериали – „ Под прикритие”, „ Стъклен дом”, „ Революция Z”, “Денят на бащата” и други

Преди броени дни с работата си за кино лентата операторът Мартин Димитров завоюва специфичната премия на 9-тия интернационален фестивал за операторско майстворство “Златно око” в Тбилиси.

Част от фотосите на “Писма от Антарктида” в действителност са направени на ледения континент по време на българска експедиция до остров Ливингстън. В ролята на началник на българските полярници е самият проф. Христо Пимпирев, който играе себе си. С фрагментите, снимани от оператора Румен Василев на Антрактида, филмът основава казус в международното игрално кино.

“Филмът слага доста въпроси - могат ли родителите да предпазят децата си, когато скриват истината от тях? Има ли “благородни” неистини и имаме ли право на тях? Кой се оправя с действителността по-лесно – огромните или дребните?”, изяснява режисьорът Станислав Дончев. “Надяваме се публиката още веднъж да ни гласоподава доверие, тъй като макар трагичната история имаме вяра, че хората ще излязат от кино салона с усмивка и нова вяра.”, добави той.

На финала на кино лентата звучи една от най-личните композиции на Владимир Ампов – Графа – “Последната песен”, която е отдадена на майка му и с дълбоката си емоционалност способства за цялостното прекарване. Музиката към лентата е на един от най-обещаващите български кино композитори – Александър Костов.

Продуценти на кино лентата са Станислав Дончев и Теодора Стоилова от Dynamic Arts, които също стоят зад триумфа на “Дъвка за балончета”. Копродуценти са Trafaret Films и Zoom Art. “Писма от Антарктида” е основан с поддръжката на Национален кино център и ще се популяризира в кината у нас от “Лента” от 11 октомври.

Писма от Антарктида” е следващата кино продукция, зад която като сътрудник застава и Нова Броудкастинг Груп като част от дълготрайната тактика на медийната група за поддръжка на българските филми на всички платформи.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР