Новият AI чип е готов да изведе Intel на водеща

...
Новият AI чип е готов да изведе Intel на водеща
Коментари Харесай

Intel Gaudi 3: по-бърз, по-мощен и по-евтин от Nvidia H100

Новият AI чип е подготвен да изведе Intel на водеща позиция в промишлеността.

Intel анонсира нова версия на своя чип за логаритмите с изкуствен интелект, с която цели да се конкурира с водача в промишлеността Nvidia. Новият процесор Gaudi 3 ще стартира да се продава през третото тримесечие на 2024 година Процесорът е планиран да усъвършенства продуктивността в две основни области: образование на AI системите и работа с наличния програмен продукт.

С бурното търсене на услуги, свързани с изкуствения разсъдък, софтуерните компании интензивно търсят профилирани ускорители. Но до момента огромна част от изгодите бяха в интерес на Nvidia. Предишните версии на Gaudi не съумяха да реализират упования триумф на пазара. Но в този момент основният изпълнителен шеф на Intel, Пат Гелсинджър, изрази убеденост, че новият модел ще окаже доста по-голямо въздействие.

Гелсинджър посочи, че макар мощната конкуренция от страна на Nvidia, пазарът се нуждае от други възможности. И Intel има за цел да даде този избор. Гелсинджър също по този начин означи, че цените на чиповете на Intel ще бъдат доста по-ниски спрямо актуалните и бъдещите чипове на Nvidi. Той дава обещание „ извънредно удобна “ последна цена на новите изчислителни ускорители.

Intel ще се изправи пред съществено предизвикателство в борбата си с Nvidia. Успехът на чипа H100 на Nvidia оказа помощ да се удвоят приходите на компанията. А нейната пазарна капитализация към този момент надвиши 2 трилиона $. Сега Nvidia се стреми да разшири господстващото си състояние с новата си платформа за чипове Blackwell, оповестена през март.

Intel твърди, че Gaudi 3 е по-бърз и по-енергийно ефикасен от H100 на Nvidia. Той може да образова избрани типове модели на изкуствен интелект до 1,7 пъти по-бързо и да обработва софтуера 1,5 пъти по-добре. Чипът също по този начин ще бъде почти еднакъв на най-новия H200 на Nvidia, като в някои аспекти леко го превъзхожда, а в други леко изостава.

Гелсинджър акцентира, че задачата на Intel не е просто да настигне Nvidia. А да направи по-голям пробив в промишлеността с изкуствен интелект, която ще се разпростре оттатък центровете за данни към персоналните компютри, мобилните телефони и мрежовото съоръжение.

Intel съобщи, че усилва доставките на Gaudi, с цел да отговори на възходящото търсене. Същевременно портфолиото на компанията за 2024 година е „ над 2 милиарда $ и пораства “. Пазарът на корпоративните разноски за хардуер за генеративен изкуствен интелект се чака да нарасне от 40 милиарда $ през 2024 година до 151 милиарда $ до 2027 година Това акцентира забележителната разлика с Nvidia, чиито доходи от центрове за данни към този момент надвишиха 47 милиарда $ през последната година.

Акциите на Intel нарастнаха с към 1% до 38 $ след известието, макар предходния спад от 24% от началото на годината.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР