Новите ядрени електроцентрали, планирани като част от усилията на Франция

...
Новите ядрени електроцентрали, планирани като част от усилията на Франция
Коментари Харесай

Франция пуска в експлоатация нови ядрени реактори от 2035 г.

Новите нуклеарни електроцентрали , планувани като част от напъните на Франция за понижаване на излъчванията на CO2, евентуално ще стартират да създават електрическа енергия през 2035-2037 година, съобщи през днешния ден министърът на околната среда на държавното управление.

Президентът Еманюел Макрон разгласи задвижването на новите реактори през ноември, като съобщи, че технологията с нулеви излъчвания е от решаващо значение за Европа в устрема ѝ да ограничи световното стопляне и за Франция да понижи зависимостта си от вноса на нефт и природен газ.

Първоначалните реактори ще бъдат така наречен реактори EPR2, версии от последващо потомство на европейските реактори под налягане, създадени от държавната компания EDF, съобщи заместник-министър Беранжер Аба пред депутатите в Сената.

" Имаме поради график, при който поръчките ще бъдат подадени към 2023 година, а употребата ще стартира през 2035-2037 година ", сподели Аба, като добави, че точният брой на новите реактори ще бъде разгласен " скоро ".

От своя страна EDF предложи да построи шест реактора EPR2 за към 50 милиарда евро.

" Междувременно EDF подаде планове за сигурност за EPR2 в ASN (Агенцията за нуклеарна сигурност), която удостовери главните контури - имаме рамка и противоположна връзка от първите EPR ", сподели тя.

Франция получава по-голямата част от електрическата енергия си - 70% - от 56 реактора, разпределени в 18 централи, които сега работят. Много от тях наближават първичния си предстоящ период на употреба от 40 години, а EDF сега построява първия си EPR във Фламанвил, по продължение на Ламанша в северозападна Франция. Но от стартирането на плана през 2007 година до момента той претърпя голям брой закъснения и превишаване на разноските и в този момент се чака да коства 12,4 милиарда евро спрямо първичния бюджет от 3,3 милиарда евро.

Франция също по този начин е принудена да рестартира някои въглищни централи през идващите седмици - макар че Макрон даде обещание последователно да ги спре до края на тази година - защото няколко реактора са спрени за поддръжка или механически проблеми.

Правителството също по този начин съобщи, че на въглищната централа в Кордемай в Западна Франция ще бъде позволено да работи до 2024 година, а обектът във Фламанвил бъде пуснат в употреба.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР