Нигер поставя армията в „максимална бойна готовност“ заради опасенията от атака на ECOWAS

...
Новите военни управници в Нигер наредиха на въоръжените сили да
Коментари Харесай

Новите военни управници в Нигер наредиха на въоръжените сили да преминат в максимална бойна готовност, като се позоваха на повишена заплаха от атака.

Основният западноафрикански блок ECOWAS се опитва да преговаря с лидерите на преврата от 26 юли, но заяви, че е готов да разположи войски за възстановяване на конституционния ред, ако дипломатическите усилия се провалят.

Във вътрешен документ, издаден от началника на отбраната, който беше широко разпространен онлайн в събота, се казва, че заповедта за най-висока степен на готовност ще позволи на силите да реагират адекватно в случай на каквото и да е нападение и „да избегнат обща изненада“.

„Заплахите от агресия към националната територия се усещат все повече“, се казва в него.

ECOWAS омаловажи тази заплаха и заяви в петък, че е „решен да се откаже, за да се приспособи към дипломатическите усилия“ – въпреки че военната намеса остава една от възможностите на масата.

„За избягване на съмнения, позволете ми да заявя недвусмислено, че ECOWAS нито е обявил война на народа на Нигер, нито има план, както се твърди, за нахлуване в страната,“ председателят на Комисията на ECOWAS Омар Алиу Турай каза пред репортери.

Решението на блока по-рано през август да активира така наречените резервни сили за възможна намеса породи опасения от ескалация, която може допълнително да дестабилизира обхванатия от бунтове регион Сахел.Interactive_Niger_coup

„Право на избор“

Междувременно хиляди хора се събраха на митинг в столицата Ниамей в събота в подкрепа на военните лидери зад преврата от миналия месец.

„Очаква се това да бъде най-голямото рали през последния месец. Организаторите казват, че очакват един милион души тук“, каза Ахмед Идрис от Al Jazeera, репортаж от стадиона в Ниамей. „Те ще чуят речи на военните и лидерите на преврата.“

Стадионът Seyni Kountche, най-големият в Нигер с капацитет от 30 000 места, беше пълен с две трети и в късната вечер се разнесе звукът на вувузелите.

Знамената на Нигер, Алжир и Русия бяха осеяни по трибуните, докато акробати, боядисани в националните цветове на Нигер, направиха шоу в центъра на терена.

„Имаме право да избираме партньорите, които искаме, Франция трябва да уважава този избор“, каза Рамату Ибрахим Бубакар, модел, носещ нигерски знамена от глава до пети.

„За 60 години никога не сме били независими, само от деня на държавния преврат“, каза тя.

Бубакар добави, че страната напълно подкрепя Националния съвет за защита на родината (CNSP), който взе властта след свалянето на правителството на президента Мохамед Базум на 26 юли.

„Готови за битка“

CNSP се ръководи от генерал Абдурахаман Чиани, който превърна бившата колониална сила Франция в своя нова цел.

В петък външното министерство на Нигер обяви, че френският посланик Силвен Ите е имал 48 часа да напусне, заявявайки, че е отказал да се срещне с новите управляващи и цитирайки действията на френското правителство, които са „противоречащи на интересите на Нигер“.

Париж отхвърли искането, заявявайки, че „путчистите нямат правомощия да направят това искане“.

„Френският посланик, вместо да напусне, смята, че това е земята на родителите му“, каза Идриса Халиду, здравен работник и член на CNSP. „Ние сме хора на войната, ние сме готови да се бием срещу [ECOWAS].“

Западноафриканският блок наложи санкции срещу новия режим и заплаши да използва военни средства, за да го премахне, ако новите управляващи не върнат властта на Базум.

Новите управляващи в Ниамей обвиняват ECOWAS, че е в джоба на Франция.

Франция има 1500 войници, базирани в Нигер, които са помагали на Базум в битката срещу въоръжени групи, които са активни в страната от години.

Мари-Роже Билу от Африканската международна медийна група каза, че превратът в Нигер е различен от неотдавнашните в Малия и Буркина Фасо, които не получиха голяма международна реакция.

„Този ​​път историята все още не е написана. Да видим дали френският посланик ще си тръгне. Мисля, че те [военните ръководители] няма да мръднат сега и ще изчакат и ще видят какво ще се случи“, каза Билоу пред Ал Джазира.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР