Новите участъци от “Хемус” с обща дължина близо 35 км

...
Новите участъци от “Хемус” с обща дължина близо 35 км
Коментари Харесай

Хемус с 2 м. по-тясна, а скоростта до 120 км/ч

Новите сектори от “Хемус” с обща дължина близо 35 км ще са с 2 м по-тесни и със скорост до 120 км/час. Така ще се спестят 262 млн. лева по отношение на първия вид, по който трябваше да се строят.

Това излиза наяве от капиталовото предложение на организация “Пътна инфраструктура”, написа в. "24 часа ".

Първият сектор е с дължина 15,26 км, започва малко след Ябланица - от село Брестница и е до пътен възел “Дерманци”. Вторият, с дължина 19,29 км, стартира от Дерманци и свършва при пътен възел “Каленик”. Общата дължина е 34,46 км.

Първоначално от закритата към този момент Национална компания “Стратегически инфраструктурни проекти” (НКСИП) предложиха така наречен червен вид. Той предвиждаше път с ширина 29 метра и скорост 140 км/час. Това обаче изисквало обилни вложения, защото теренът е планински, мощно кръстосан, което предполагало доста виадукти и тунели.

Цялостното довеждане докрай на автомагистрала "Хемус " е планувано за 2024 година

След разбор пътните специалисти решили скоростта да е 120 км/час и да стеснят платната с 2 метра. Освен това ще се търси опция за усъвършенстване на трасето, като се резервира в оптималната степен утвърденият от екоминистерството кулоар на трасето с ширина 400 м.

Целта е понижаване на височината и дължината на огромните уреди, в това число и на тунелите, усъвършенстване на местоположението и типа на пътните възли.

Точната индикативна стойност ще бъде избрана в допълнение, споделиха от АПИ.

Трасето на автомагистрала “Хемус” е част от Европейската пътна мрежа и е планувано да свързва източните и западните елементи на България с Трансевропейската мрежа, както и да сближи Севера и Юга на икономическо и обществено равнище, показват от пътната организация. То ще окаже удобно въздействие върху бизнеса и основаването на нови работни места, показват от АПИ. 2,9 млн. души щели да се възползват от усъвършенстваната инфраструктура, която е върху съвсем 44% от територията на страната.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР