Новите технологии значително улеснява ежедневието ни, но определено може да

...
Новите технологии значително улеснява ежедневието ни, но определено може да
Коментари Харесай

Телефонът ми издаде звук, който никога не бях чувала

Новите технологии доста улеснява всекидневието ни, само че несъмнено може да имаме и проблеми поради тях.

Амбър Норсуърти живее в Мисисипи с четирите си деца. Около 15:00 ч. на 27 декември към този момент е вкъщи, когато получава уведомление на телефон си.

„ Телефонът ми издаде тон, който в никакъв случай преди не бях чувала “, споделя дамата. Нотификацията я осведоми, че незнайно устройство я следи. Тя отваря приложените “Find My” на своя iPhone. „ Показа ми целия ми маршрут. Пишеше „ последният път, когато притежателят е видял местоположението ти, беше 15:02 ч. “ и аз си споделих „ това е в този момент, у дома съм “.

Тя сигнализра полицията, откъдето ѝ споделили, че не знаят какво да вършат. По думите ѝ поддръжката на Apple е съумяла да удостовери, че става дума за AirTag. „ Сега следя доста деликатно обкръжението си “, разяснява 32-годишната жена, представена от BBC.



От медията беседват с шест дами в Съединени американски щати, които споделят, че са били проследени благодарение на AirTag. Устройството, което дебютира преди по-малко от година, е проектирано да работи с приложението “Find My”, с цел да оказва помощ на притежателите му да откриват изгубени движимости. В Щатите обаче се употребява и за други цели.

„ Ако създадете продукт, който е потребен за следене на откраднати предмети, значи сте основали и съвършен инструмент за дебнене “, счита Ева Галперин, шеф по киберсигурност в Electronic Frontier Foundation.

Apple е била наясно, доста преди да пусне AirTag, че те могат да бъдат употребявани за незаконна активност. При стартирането на устройствата компанията разгласи, че те „ са предопределени да наблюдават движимости, а не хора “. Освен това са създадени защитни ограничения, които съгласно тях могат да предпазят хората от нежелано следене.

Хората с iPhone ще бъдат предизвестени, в случай че нерегистриран AirTag се движи с тях. А устройствата издават звук, когато са отделени от притежателя си за избран интервал от време. През декември компанията пусна и приложение, което потребителите на Android могат да изтеглят. Tracker Detect разрешава на хората, които не употребяват операционна система iOS, да бъдат уведомявани при следене от AirTag.

Анна Махейни от Джорджия била осведомена за непознато устройство, до момента в който била в мола. „ Бях много изплашена и се пробвах да го деактивирам. Всеки път когато правех това, ми споделяше, че не може да се свърже със сървъра “, споделя тя.Посетила магазин на Apple, където ѝ споделили да изключи настройките си за местонахождение, написа manager.bg. Посетила и полицията, а там ѝ споделили, че има различен сходен сигнал в региона ѝ. Анна има вяра, че устройството е някъде в колата ѝ.



Една от дамите разяснява, че разкрила AirTag, залепен отвътре на чантата си. Други пък към момента не съумяват да открият къде е устройството, което ги следи.

Това не е единствената евентуална малка врата в защитните ограничения. Приложението на Apple, предопределено за консуматори на Android за намиране на нежелателен AirTag, е изтеглено от дребен % хора. Apple не дава публични данни какъв брой пъти е изтеглено приложението от Гугъл Play, само че от онлайн магазина оповестяват, че става дума за към 100 хиляди изтегляния. Същевременно има към 3 милиарда дейни устройства с Android по целия свят.

Освен това от софтуерния колос споделят, че в случай че нямате iPhone, ще бъдете осведомени с друга защитна мярка – бипкащ тон, който се възпроизвежда при открит нежелателен AirTag. Тук също има проблеми.

Според Ева Галперин звукът, който AirTag издава, е от 60 децибела и е в действителност елементарно да бъде заглъхнал, изключително в случай че е под бронята на един автомобил да вземем за пример. Освен това тон стартира да се излъчва със закъснениие от 8 часа. Според критиците тогава може да е прекомерно късно.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР