Новите технологии да се вкарват разумно, а не на основата

...
Новите технологии да се вкарват разумно, а не на основата
Коментари Харесай

Кузман Илиев: Новите технологии да се вкарват разумно, а не на основата на идеология

Новите технологии да се вкарват рационално, а не на основата на идеология. За това прикани в ефира на БНР Кузман Илиев, стопански специалист и ръководител на неправителствената организация " България може ".

" Има стопански преференциален метод да бъдат внедрени. Разумно е да се мисли стратегически и нещата да се случват поетапно – да се извеждат от употреба старите и да се трансформират. Но тъй като имаме несигурна политическа среда, никой не мисли с дълъг кулоар ".

Нека производството на ток от въглищни централи да има някаква дерогация на квотите, с които се заплаща, предложи още той.

" Практически този налог да не се заплаща от българските централи, тъй като даваме ток и на Украйна. За нас това е личен запас.

Зеленият преход би трябвало да е по-умен. Когато се правеше ПВУ, страната трябваше да го изготви не административно с някакви специалисти, а да бъде викнат бизнеса, с цел да се направи рационален проект за промяна ".

Кузман Илиев разяснява предизвестието на Министерството на финансите за риск от загубата на 1.7 млрд по ПВУ.

" Може да ги загубим. От една страна това значи да излезем от критериите, които толкоз доста се опитваме да съблюдаваме, за недостига по линия на еврозоната. Но в случай че създадем един по-стратегически разбор, даже и да загубим тези пари, няма да е толкоз ужасно. Много са, само че против тях стои енергийната сигурност на България. Ако останем без въглищните централи, каквото в действителност ще бъде ситуацията, в случай че осъществим всичко и вземем тези прословути пари, ние ставаме извънредно раними по линия на нашата енергийна сигурност. В един миг може да се окаже, че при нас не просто токът е доста безценен, не просто газът е доста безценен, а ги няма. Най-вероятно ще би трябвало да се откажем от тези пари, в случай че не желаеме да загубим нещо доста по-важно ".

Когато германците осъзнаят, че от един промишлен исполин, са се трансформирали в подобен на глинени крайници, ние ще разберем, че при нас проблемите са доста по-жестоки, изясни още той в предаването " Неделя 150 " във връзка следената криза в така наречен " стопански мотор на Европа ".

" При нас проблемите идват по-късно, само че по-тежко. Виждали сме го при всички рецесии. Германия е наш главен търговски сътрудник ".

Нашият стопански модел е сгрешен, живеем на заем и резултатът от цялото това нещо е, че сме най-бързо топящата се нация в Европа, означи икономическият специалист.

" Може би е време да се премисли политическата система в България. Липсват ни политическа отговорност и небосвод ".

Кузман Илиев проучва отчета за конкурентоспособността на Европейския съюз, направен от някогашния шеф на Европейската централна банка Марио Драги по молба на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

В него е записано, че сред 750 и 800 милиарда евро годишно вложения са нужни в допълнение на Европейския съюз за радикална и бърза промяна, с цел да се преодолее изоставането от Съединените щати и Китай. Сумата съставлява до 5% от Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз.

" Страната на Марио Драги е в Топ 3 на най-задлъжнелите в света. Той изхожда от позицията на бюрократ, който няма да заплаща сметката. Не мисля, че е индивидът, който заслужава нашето доверие, с цел да направи някакъв проект ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР