Новите случаи на коронавирус за денонощое са над 6700, а

...
Новите случаи на коронавирус за денонощое са над 6700, а
Коментари Харесай

Има ли натиск върху болниците: Хоспитализираните COVID болни се увеличават


Новите случаи на ковид за денонощое са над 6700, а настанените в болница се усилват. София е региона с най-висока заболеваемост - единствено за денонощието потвърдените случаи на COVID-19 са над 2000.

От близо 1600 разкрити кревати за пациенти без затруднения - свободни са 41%. Заетостта при интензивните е по-голяма - там свободните места са под 30 на 100.

Снимка: btvnovinite.bg


Според РЗИ към момента има опция за увеличение на леглата.

24-часови наряди в Коронавирус реанимацията, в която множеството кревати са заети. Така Теодора Тодорова разказва работата си в последните дни в едно от най-тежките отделения в болница " Лозенец ".

“Картината е тежка. Но даваме всичко от себе си. Когато е тъкмо моментът на битка за живота на пациента, тогава е най-тежко. Имахме една пациентка, която беше доста дълго интубирана. И беше екстубирана, надяваме се да бъде изписана скоро», изяснява Тодорова.

Снимка: btvnovinite.bg


Легла и в „ Лозенец “, и в останалите лечебни заведения към този момент има. Но прогнозата е Коронавирус обстановката да се усложни. В " Пирогов " разкритите до този миг Коронавирус кревати са за сметка на части от клиниките по травматология, урология и хирургия. Най-голям остава казусът с неналичието на медици.

“Няма болница, която да има задоволително личен състав. От едни браншове прехвърляме лекари в други. Имаме свободни кревати, и интензивни, и за по-леки случаи, само че това е динамично и чакаме във всеки един миг да се запълнят”, изясни проф. Иван Поромански, Изпълнителен шеф на УМБАЛСМ " Н.И.Пирогов ".

Снимка: btvnovinite.bg


Заради увеличаващият се брой болни - преразпределяне на местата по лечебните заведения се постанова непрекъснато, споделят здравните управляващи.

„ Болници, които са безусловно запълнени, няма. Всяка една от лечебните заведения заявиха, че имат потенциал и опция да отделят личен състав за откриване на нови легла», съобщи шефът на СРЗИ Данчо Пенчев.

" Досега сте привикнали да се приказва за заболеваемост, смъртност и така нататък За нас е значима заетостта на леглата - освен сега, а и какъв брой дълго са заети те. Както и наличността на медицинския личен състав ", сподели здравният министър Асена Сербезова.

Именно това са част от факторите, на база на които ще се взема решение дали ограниченията у нас ще се затегнат.

Снимка: btvnovinite.bg


Навсякъде наклонността е заболелите да се усилват, като безспорен антирекорд има в регионите, обозначени условно в лилаво. В жълто остава само Кърджали.

Кривата на заболеваемостта също върви стремително нагоре, със приблизително 740 болни на 100 000 за 14 дни.

Снимка: btvnovinite.bg


В учебните заведения обстановката също се утежнява. Положителните проби са се нараснали три пъти за една седмица и от 178 за 7 дни позитивните резултати надвишиха 640.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР