Новите роби в полята на Южна Италия са българските циганчета

...
Новите роби в полята на Южна Италия са българските циганчета
Коментари Харесай

БГ циганчета – новите роби на Италия! Взимали малко, но били щастливи и послушни

Новите плебеи в полята на Южна Италия са българските циганчета – оповести изрично през днешния ден най-тиражираният ежедневник на Апенините „ Кориере каузи сера “. В обширната си обява, вестникът твърди, че ромчетата ни даже измествали в желанията на локалните земеделци досегашните селскостопански плебеи – чернокожите африканци, написа в. Монитор.
Просто тъй като били евтина работна ръка и били щастливи, когато им се заплаща сред 50 и 75 цента на час или петкратно по-малко в сравнение с конкуренцията от горещия континент. А също така, циганетата ни били дискретни, в никакъв случай не правели кавги, слушали, не се карали и биели, а камо ли да отидат в полицията и да наклепат чорбаджиите си за нечовешката им употреба.
Според представени от „ Кориере каузи сера “ синдикалисти, циганетата ни дошли в Италия дружно с цялото си семейство, като всички негови членове превивали по дестина часа тил в нивите с домати, патладжани, артишок, дини, краставици, картофи и така нататък Мъжете печелели по 2 евро на час, дамите по едно евро, а децата им, както към този момент стана дума, сред 50 и 75 цента според от възрастта. Тоест за един работен ден, нашенската ромска фамилия изкарвала половината естествена отплата за един аргатин, но 100 % италианец.

Ако се има вяра на въпросните синдикалисти, ромите ни обаче били доста уважавани от земеделците северно и южно от Неапол, които постоянно им пазели работните места и даже им осигурявали що годе прилични жилища. Разбира се, против 70 – 100 евро наем на човек, което на процедура не е доста, спрямо наемите в останалата част на Италия, само че въпреки всичко са си пари. Освен това, нашите роми, които идвали на Апенините нормално с рейс през април и си тръгвали за родината в края на септември, си плащали и билета от България – към 100 евро на калпак.
Нашите мургавелковци изкарвали също така положителни пари и за медиаторите си италианци и бригадирите – нашенци, с които обаче се разплащал непосредствено употребилият услугата им селскостопански бизнесмен.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР