Новите психози, отключени когато здравословното хранене се превърне в мания,

...
Новите психози, отключени когато здравословното хранене се превърне в мания,
Коментари Харесай

Лекар: Манията по здравословно хранене отключва психози

Новите психози, отключени когато здравословното хранене се трансформира в фикс идея, засягат от ден на ден младежи, които желаят да изградят мускулна маса. Наблюдават се и хранителни разстройства, свързани с бременни дами.

Доц. Даниела Попова, която е шеф на Клиниката по метаболитно-ендокринни болести и диетика към болница „ Царица Йоанна - ИСУЛ ", споделя за особеностите при по-новите проблеми.

Тя обърна внимание на очевиден случай на бигорексия, който е обвързван с вманиачаване по здравословното хранене и навестяване на фитнес зали за създаване на мускули.

„ Приемане на белтъци натоварва метаболизма и черния дроб, както и бъбреците. Това е доста погрешно хранително нарушаване. Имаме случай на юноша, който се хранил единствено с пилешко месо, яйца и протеинови барчета. Това се е случвало по съвет на неговия фитнес инструктор, което е доста нездравословно. Подобно хранене може да аргументи да вземем за пример артериална хипертония, бъбречни и чернодробни нарушавания. Може да отключи припадък от подагра, да се качи пикочната киселина в кръвта и изобщо до доста съществени съдови произшествия може да се стигне ", изясни експертът.

Особено притеснителна е и новата неуравновесеност, обвързвана с бременни дами, които желаят да запазят фигурата си преди да родят.

„ Бъдещите майки са млади дами, които нормално желаят да запазят красиво своето тяло. Страхувайки се от напълняване по време на бременността, стартират да вършат неправилни хранителни ограничавания. А 10 до 12 кг е обикновено качено тежестта по време на бременност. Храната е доста значима, тъй като се построява плода, както и майката, която ще кърми. Така че в никой случай не трябва да се случват такива хранителни нарушавания ", изясни доцент Попова.

Друго хранително разстройство пък кара младите да се взират прекомерно доста в етикетите на храните, да претеглят всяка калория и да се вманиачават във всичко, което ядат.

Попова обърна внимание на салдото - не трябва нито да имаме наднормено тегло, нито поднормено. Затова е значимо при лекуване на тези психози, свързани с храненето, да има и психолог и психиатър. Всичко е обвързано, добави тя.

Специалистът разясни, че и по тялото можем да разберем дали имаме проблем поради погрешно хранене. Някои признаци са косопад, проблеми с костите, даже и нарушавания със зрението.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР