Новите процесори Raptor Lake ще удвоят максималния броя високопроизводителни ядра(снимка:

...
Коментари Харесай

Intel обявява днес Raptor Lake процесори с 24 ядра


Новите процесори Raptor Lake ще удвоят оптималния броя високопроизводителни ядра
(снимка: Intel)

Тази вечер Intel ще показа настолните процесори Raptor Lake и евентуално други нови артикули. Презентацията на изпълнителния шеф Пат Гелсингър ще се организира като част от събитията Intel Innovation и ще стартира в 17:30 българско време. Ще се излъчва онлайн в формалния уебсайт и YouTube канала на компанията.

Основният анонс безспорно ще бъде 13-то потомство настолни процесори Core, известни още като Intel Raptor Lake. Те ще имат до 24 ядра, от които осем високопроизводителни (P-ядра), основани на архитектурата Raptor Cove, и други 16 енергийно-ефективни (E-ядра), основани на Gracemont.
още по темата
Така, спрямо предшествениците си, новите Raptor Lake процесори ще удвоят оптималния брой E-ядра и ще имат до 32 влакна. Тактовата периодичност на чиповете също ще нарасне – до 5,8 GHz посредством автоматизиран овърклок.

Очаква се Intel да разгласи общо шест модела: Core i9-13900K и Core i9-13900KF, Core i7-13700K и Core i7-13700KF, Core i5-13600K и Core i6-13600KF. Всички те са с отключен множител и спадат към върховите решения на Intel. Анонсът на други, по-достъпни модели без опция за овърклок се чака по-късно, евентуално при започване на януари 2023 година

Заедно с новите процесори Intel ще показа и нови чипсети от серия 700, а производителите на дънни платки ще разгласят решения, основани на тях. Raptor Lake ще употребява същия корпус LGA 1700 като актуалните Alder Lake чипове. Процесорите ще бъдат съвместими със сегашните дънни платки, основани на чипсет серия Intel 600.

Видеокартите евентуално ще бъдат друга тематика на презентацията. Intel от дълго време даде обещание да пусне настолни графични ускорители, само че до момента на пазара се появи единствено ниския клас Arc A380. Може би през днешния ден компанията ще разкрие нови детайлности за Arc A750 и A770, даже и дати за излизането им на пазара.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР