Новите промени в Наредба 4, влезли в сила на 1

...
Новите промени в Наредба 4, влезли в сила на 1
Коментари Харесай

Проблем с получаването на безплатни лекарства

Новите промени в Наредба 4, влезнали в действие на 1 септември 2024 година, основават съществени усложнения за пациентите и възраждат казуса с по този начин наречения " аптечен туризъм ". Това сигнализира Инициативният комитет на магистър-фармацевтите в България, като изрази угриженост, че пациентите още веднъж ще би трябвало да обикалят голям брой аптеки, с цел да намерят нужните им медикаменти в извънредно късия период от два дни.
 
Според Константин Попов, основен секретар на Инициативния комитет, новият правилник не е бил тестван в действителни условия и към този момент основава проблеми както за медицинските здравните експерти, по този начин и за пациентите.
 
„ Аптеките не разполагат с новите електронни бланки, а лекарите към момента изписват остарели предписания с до три медикаменти. За да избегнат проблеми с Националната здравно-информационна система, генерират няколко предписания с един и същи номер, което затруднява осъществяването им “, показа Попов.
 
Най-сериозният проблем, обаче, се оказва късото време за осъществяване на рецептите. Пациентите имат единствено два дни след частичното осъществяване на рецептата, с цел да получат останалите лекарства. Това основава ненужно напрежение и подтиква по този начин наречения „ аптечен туризъм “, при който пациентите би трябвало да обикалят голям брой аптеки в търсене на нужните им медикаменти.

Промяна в изписването на медикаменти по Касата от през днешния ден

„ Преди пациентът имаше 15 дни да извърши цялата си терапия, в този момент времето е свито до единствено два дни, което е извънредно незадоволително “, разяснява Попов.
 
Той акцентира, че тези промени освен утежняват обслужването на пациентите, само че и са индикатор за по-дълбоки систематични проблеми – най-много дефицит на средства в Националната здравноосигурителна каса. Според него, неналичието на финансиране принуждава институциите да одобряват неработещи решения, които рефлектират директно върху комфорта и качеството на живот на пациентите.
 
 istock istock
„ Това е неправилен метод към обслужването на пациенти. Вместо да улеснят достъпа до лекуване, новите правила основават спомагателни компликации и неудобства “, акцентира Попов. Той също по този начин добави, че софтуерните доработки, нужни за осъществяване на новите условия, са довели до спомагателни разноски за медицинските експерти, което в допълнение натоварва здравната система.
 
Инициативният комитет на магистър-фармацевтите, в който членуват притежатели на аптеки с контракт със Здравната каса от над 20 години, прикани управляващите за незабавни дейности и проверка на въведените промени, с цел да се избегнат съществени последствия както за медицинските експерти, по този начин и за пациентите, които са главните пострадали.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР