Новите правила за реклама в социалната мрежа Фейсбук, поставящи под

...
Новите правила за реклама в социалната мрежа Фейсбук, поставящи под
Коментари Харесай

Затягането на режима за реклама във Фейсбук е временно решение

Новите правила за реклама в обществената мрежа Facebook, поставящи под общ знаменател рекламните информации на политически претенденти и журналистическо наличие, обвързвано с политика, провокираха световно медийно неодобрение и отпор. В този нов правилник на обществената мрежа обичайните медии виждат размиване на границата сред пропагандата и продукта на професионалните медии.
В предаването „ Преди всички “ специалистът по онлайн медии Жюстин Томс съобщи, че Facebook като главен медиен канал прави опит като част от ограниченията си за битка с подправените вести. „ Той обрича на крах множеството от обичайните медии, тъй като за тях мястото им във Facebook също е много значимо “, уточни Томс, като акцентира, че обичайните медии разчитат на това да могат да популяризират абонаментните си форми през обществените канали. 

„ Това е една огромна борба – от една страна с подправените вести, от друга – борба за вниманието на хората. Това е краткотрайно решение на Facebook в търсене на метод да ограничи подправените вести и допускам, че в бъдеще ще откри по-рационално решение “, разяснява Жюстин Томс.

Голяма част от обичайните медии са подвластни от Facebook и сигурно не би трябвало да се лимитира тяхното наличие, а въпреки това стигаме до един тип цензура, означи медийният специалист:

" Ние сме очевидци на обстоятелството, че се основават много псевдомедии и жълти медии и в действителност задачата на Facebook е да отсее стойностните, същинските, качествените медии от тези жълти и създавани напълно за агитация на уеб сайтове. Предполагам, че е въпрос на тип легитимиране на медиите през тази обществена мрежа предвид на това да се предпазят хората от подправените вести, и въпреки това - да се резервира достолепието на обичайните медии. "  Идеята е под политически изявления да не се промъкнат и други, добави специалистът. Според нея, тази крачка като цяло има доста позитивен резултат и не трябва да бъде одобрявана като някаква огромна прекаленост. Жюстин Томс счита, че няма място за суматоха, защото Facebook е в непрекъснато търсене по какъв начин да се оправи с подправените вести. Тя добави, че част от отговорността, която в този момент е напълно върху Facebook би трябвало да се трансферира и към потребителите на обществената мрежа:

" Според мен, главното разрешение е образоването, медийната просветеност, повишението на медийната просветеност на хората като цяло, тъй като в случай че ние, хората, сме задоволително виновни и не споделяме жълти или пък лъжливи вести, тогава и самият Facebook ще е доста повече улеснен и хубавите медии ще могат да процъфтяват, а не да бъдат изтикани в ъгълчето.Традиционните медии са изправени пред доста провокации. От една страна борбата за вниманието на хората, въпреки това борбата за качествено наличие, което би трябвало да върви паралелно с тези жълти, примамливи и сензационни, търсещи непрекъснато сензация вести. Трябва да опазим публицистиката допустимо на по високото и качество, тъй като това е един от методите да преборим и подправените вести. "

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР