Новите пенсионери ще бъдат ощетени с 60 лв. на месец

...
Новите пенсионери ще бъдат ощетени с 60 лв. на месец
Коментари Харесай

Новите пенсионери горят с 60 лв. добавка

Новите пенсионери ще бъдат ощетени с 60 лева на месец и може да взимат по-малки пенсии от тези на излезлите в пенсия преди тях. Това стана ясно на съвещание на Националния съвет на тристранно съдействие.

Проблемът идва от това, че сега пенсионерите получават добавка от 60 лева към пенсиите си. А ръководещите оферират от 1 юли пенсиите да бъдат увеличени с 10%, а по-късно към тях да се прибавят тези 60 лева и добавката да стане част от пенсията. Но парите на хората, които излизат в пенсия след 1 юли, ще се дефинират по общоприетата формула на база стаж и възраст. За тях не се планува да има спомагателни 60 лева и действително ще получат по-малко пари от хората, които са се пенсионирали няколко месеца по-рано. Социалният министър Георги Гьоков призна за казуса, само че не се ангажира, че ще бъде открито решение.

От КНСБ обясниха, че добавките от 60 лева не би трябвало да влизат в пенсиите, тъй като по този начин се губи връзката сред плащаните осигуровки и размера на пенсията. Според БСК препоръчаните способи за осъвременяване на пенсиите не са съпроводени с разбори. “Няма безусловно никаква логичност, почиваща на правилата на общественото обезпечаване, с изключение на политически дял, добавките да бъдат включвани в размера на пенсията, доколкото не са избрани на база на застрахователен принос ”, показват от БСК.

Минималната заплата няма да се усилва от 1 юли, съобщи министърът на финансите Асен Василев. Но за 2023 година минималната заплата да бъде 50% от междинната желаят от синдикалните организации. Ако това стане, минималната заплата би трябвало да е най-малко 800 лева

Сред предложенията на държавното управление е да бъде даван бонус от 10% от спомагателните доходи за бюджета на хора, дали информация за укриване на приходи. Това обаче може да докара до лавина от сигнали до Национална агенция за приходите и даже да затрудни работата на данъчните, тъй като в предпочитание да завоюват някой лев хората може да подават сигнали и за дребни нарушавания за по неколкостотин лв., които данъчните ще би трябвало да ревизират.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР