Новите ограничителни мерки срещу коронавируса на държавния здравен инспектор доц.

...
Новите ограничителни мерки срещу коронавируса на държавния здравен инспектор доц.
Коментари Харесай

Пациентски организации възроптаха: Ограничителните мерки на Ангел Кунчев са дискриминационни

Новите ограничаващи ограничения против ковид на държавния здравен контрольор доцент Ангел Кунчев са дискриминационни. Преболедувалите Коронавирус звезда ли би трябвало да носят на гърдите си, че имат антитела, с цел да седнат в заведение?! Моето наблюдаване е, че РЗИ не смогва да управлява карантинираните, та камо ли да обикаля заведенията и да желае на хората зелени санитарни документи. Това съобщи Пенка Георгиева от пациентска организация „ Заедно с теб “ във връзка препоръчаните от доктор Ангел Кунчев противоепидемични ограничения.

„ Заразените с ковид, които се лекуват вкъщи, всеобщо оповестяват, че от РЗИ не им се обаждат да ги ревизират. Как болните ще излязат от вкъщи си, с цел да си създадат рентгенова фотография, в случай че се утежняват?! Те не могат да се свържат с РЗИ-то за упътвания, а то ще желае на хората по заведенията зелен паспорт. Кой ще го ревизира?! “, пита специалистът.

„ Задължаването на личния състав на заведенията да се имунизира е скандално. Голяма част от обществото не приема това. Не мога да схвана за какво доцент Кунчев е толкоз краен. Тази хитряшка политика негова ли е? Може би желае да предлага повече неща, пък ние да приемем след това единствено част от тях. Това е грозно и неточно. Стотици хора отключиха психологични болести от боязън да не се заразят “, увери специалистът пред Lupa.bg

„ Насаждането на боязън от институциите и от обществените персона от една страна, заплашва психологичното здраве на хората, от друга - отхвърля пациентите с хронични болести да си наблюдават положението “, означи Георгиева.

Това е още веднъж непълен локдаун. Така ръководителят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов разяснява предлагането на основния държавен здравен контрольор Ангел Кунчев за нови ограничаващи ограничения по отношение на повишаването на инфектираните с COVID-19, оповестява Българска телеграфна агенция. Алибегов уточни, че се предлага хотелите да обслужват единствено с румсървиз и работа на заведения на закрито на 50 % единствено против даване на имунизационен паспорт, което, по думите му, е и противоконституционно. Ако това се извърши, към 700-800 хиляди остават без работа и на улицата, разяснява той пред публицисти.

Алибегов означи, че нямат право да ревизират персонални данни на хората. " Когато дойдете в заведение, ние не можем да установим вашия документ, нямаме право да го желаеме, дали е същински, не е ли същински, дали сте имунизирани или не ", уточни Алибегов.

 СЗО с апел към България: Ваксинирайте се неотложно СЗО с апел към България: Ваксинирайте се неотложно
В България обстановката е деликатна, има малко имунизирани, спрямо други страни от Европейски Съюз, с бързото разпространяване на делта разновидността...

Ще протестираме, в случай че се наложи, съобщи пред публицисти ръководителят на Българската асоциация на заведенията. Този път целият туризъм е единен - и хотелиери, и ресторантьори. Така че ние сме декларирали протестна подготвеност, до два дни ще дадем една обща конференция в Българска телеграфна агенция, само че никога няма позволим това да се случи още веднъж, добави той.

Алибегов разяснява, че самият доцент Кунчев се е съгласил на среща с бизнеса и Министерството на здравеопазването, че мярката да се работи единствено с имунизирани в заведенията на закрито е неприложима в България сега при 18 % имунизация, от която повече от 50 % на хора над 70 години и в този момент го предлага като " следващ пиар ход ".

В момента сме единствената страна в Европа, която не подкрепя туристическия бизнес с нищо, разяснява Ричард Алибегов. От туристическия отрасъл показаха терзание, че даже при възможна актуализация на бюджета няма написани ограничения за хотелиерство и ресторантьорство и като цяло в бюджета няма планувани пари за антикризисни ограничения за затворени или лимитирани бизнеси, има единствено за мярката " 60 на 40 ", която е за заетите и единствено когато бизнесът работи.

Ето препоръчаните ограничения в Националния проект от доцент Ангел Кунчев:

- Да се преустановят всички всеобщи мероприятия, проведени от общини и по частна самодейност като концерти, музикални фестивали, събори, фолклорни начинания и други, свързани със събиране на едно място на хора от разнообразни области на страната и страни от света и висока централизация на хора на лимитирана повърхност. Това е причина както за всеобщо заразяване на присъстващите заради високия контагиозен показател на Делта разновидността, по този начин и за следващо вторично разпространяване на инфекцията в разнообразни обитаеми места.
 Ето ги насоките на МОН против Коронавирус за новата образователна година Ето ги насоките на МОН против Коронавирус за новата образователна година
Дори и в часовете по физическо образование и спорт, които се организират в учебните салони, учениците ще са задължени да носят маски. То...

- Преустановяване провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, състезания, образования, тимбилдинги, изложби и други публични мероприятия в присъствена форма на закрито. Допуска се тяхното осъществяване навън при спазването на главните противоепидемични ограничения (носене на защитна маска за лице, съблюдаване на физическа дистанция). Като опция за понижаване на отрицателните последствия от ограничаващите ограничения върху бизнеса е оправдано потреблението на прелюдия към този момент така наречен зелен (санитарен) паспорт (100 % от личния състав и посетителите да са имунизирани, преболедували или с негативен резултат от извършен PCR или бърз антигенен тест, удостоверено с нужните документи) като различен вид на плануваните в Плана ограничения.

- Наличното към този момент публично приложение на България за сканиране и валидиране на Digital Green Certificate – Коронавирус CHECK BG, утвърдено от Google и оповестено в Гугъл Play Store, ще спомогне на личния състав в другите обекти, прилагащи този метод елементарно и бързо да ревизират документите на посетителите. В посочения случай се позволява провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, състезания, образования, тимбилдинги, изложби и други публични мероприятия в присъствена форма на закрито при заемане на 50% от потенциала на помещението и 100% съществуване на дигитален Коронавирус документ за имунизация, преболедуване или проучване от всички заангажирани и участващи лица.

- Преустановяване провеждането на закрито на мачове и други спортни събития. Изключения се позволява единствено по отношение на провеждането на професионални спортни събития на закрито, само че без аудитория. Провеждането на мачове и спортни надпревари навън се реализира без аудитория. Алтернативен вид е допускането на аудитория навън до 50% от потенциала на съответния стадион/спортна зала единствено за лица, притежатели на така наречен зелен (санитарен) паспорт.

- Преустановяване на групови визити във фитнеси, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове. Допуска се единствено самостоятелното прилагане на посочените нагоре обекти при потребление на не повече от 30% от потенциала им и съблюдаване на физическа отдалеченост от минимум 1.5 м сред посетителите. Алтернативен вид е допускането на групови визити и претовареност до 50% от потенциала на обекта единствено за лица, притежатели на така наречен зелен (санитарен) паспорт и при 100 % съществуване на зелен паспорт от личния състав.

- Преустановяване работата на музеи, галерии и други културни събития. Алтернативен вид е работа до 50% от потенциала на обекта единствено за лица, притежатели на така наречен зелен (санитарен) паспорт, в това число и при 100 % съществуване на зелен паспорт от личния състав.
 Започват инспекции за съблюдаване на Коронавирус ограниченията в курортите и по пътищата Започват инспекции за съблюдаване на Коронавирус ограниченията в курортите и по пътищата
С нова заповед до края на деня ще се разпореди да се създадат инспекции в курортите по морето и планините, както и по автомагистралите. Ще...

- Преустановяване работата на нощни заведения, игрални зали и казина. Алтернативен вид е работа до 50% от потенциала на обекта единствено за лица, притежатели на така наречен зелен (санитарен) паспорт, в това число и при 100 % съществуване на зелен паспорт от личния състав.

- Преустановяване работата на закрито на заведения за хранене; позволява се обслужване навън при обезпечаване на разстояние от 2 м. сред столовете на масите и посетителите са групи до 6 индивида на маса и при лимитирано работно време в границите сред 7.00 и 22.00 часа. Разрешена е доставка по домовете. Алтернативен вид за работа на закрито е до 50% от потенциала на обекта единствено за лица, притежатели на така наречен зелен (санитарен) паспорт, в това число и при 100 % съществуване на зелен паспорт от личния състав.

 -  Преустановяване работата на закрито на прилежащите към местата за настаняване заведения за хранене и развлечения по смисъла на член 124 от Закона за туризма за лица, които не са посетители. Същите обслужват единствено посетители на местата за настаняване по опция посредством рум сървиз или при съблюдаване на условията за работа при обслужване и при съблюдаване на въведените условия и ограничавания за съответния обект, само че не повече от 50% от потенциала на заведението.

- Въвеждане на надзор за достъп в комерсиалните центрове (представляващи една или повече здания, в които са ситуирани магазини, заведения и други търговски обекти) и комерсиалните центрове вид МОЛ, с оглед ограничение на потока от лица, като не се позволяват повече от 1 човек на 8 кв. м.

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР