Новите огнища на птичи грип представляват риск не само за

...
Новите огнища на птичи грип представляват риск не само за
Коментари Харесай

Световните организации: Има опасност от разпространение на птичи грип сред хората

Новите огнища на птичи грип съставляват риск освен за пернатите животни, само че и за хората, предизвестиха Световната здравна организация (СЗО), Организацията на Организация на обединените нации по издръжка и земеделие (ФАО) и Световната организация за опазване на здравето на животните (СОЗЖ) в взаимно прессъобщение, представено от международните информационни организации.

Заразата докара до заличаване на домашни птици, диви птици и някои бозайници, нанасяйки вреди на фермерите и на търговията с храни. " Въпреки че тези огнища засягат най-вече животните, те съставляват непрекъснат риск за хората ", се споделя в известието.

Трите организации обръщат внимание на възходящия брой случаи на заболяването при бозайници, които са " биологично по-близки до хората, в сравнение с до птиците ". Това " поражда опасения, че вирусът може да се приспособява по-лесно и да болести хората ", се споделя в взаимното известие на СЗО, ФАО и СОЗЖ. Някои бозайници могат да бъдат като " съд за разбъркване на грипни вируси, което да докара до появяването на нови, по-вредни за животните и хората ".

През 2022 година 67 страни са докладвали на СОЗЖ за огнища на високопатогенния птичи грип H5N1 при домашни и диви птици. В същото време повече от 131 милиона домашни пернати са умряли или са унищожени във ферми поради болестта.

Случаите на заразяване на хора с птичи грип са доста редки, като от декември 2021 година насам са регистрирани едвам осем.

При хората инфекцията може да " аргументи тежко заболяване с висок % на смъртност ". Установените досега случаи са свързани основно с непосредствен контакт с инфектирани птици и инфектирана среда.

" Въз основа на наличната досега информация вирусът не наподобява да се предава елементарно от един на различен човек, само че е належащо внимание, с цел да се открие всяка еволюция на вируса, която би могла да промени това ", съобщи Силвия Бриан, шеф на отдела в СЗО, което дава отговор за готовността при епидемии и пандемии
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР