Новите мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса у нас

...
Новите мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса у нас
Коментари Харесай

Новите мерки срещу Covid-19 ще бъдат обявени в петък, но ще влязат в сила по-късно

Новите ограничения за ограничение на разпространяването на ковид у нас ще бъдат оповестени в петък, само че ще влязат в действие през идващите дни. Това разгласи министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров.

„ Утре няма да влезе в действие нищо. Може да обявим нови спомагателни ограничения за ограничение на инфекцията, които ще влязат в действие до няколко дни”, сподели той пред Нова телевизия.

Здравният министър дефинира ситуациятас Covid-19 у нас като „ доста сериозна “, само че твърди, че „ няма място за суматоха “.

„ Здравната система е доста добре проведена. Към този миг медиците се оправят доста добре със обстановката, само че това не значи, че тя не е напрегната. Следисе доста добре развиването на ситуацията”, сподели доктор Стойчо Кацаров.

Той добави, че управляващите не престават да разкриват кревати за болниот ковид, с цел да посрещнат потребностите на пациентите. Лекари обаче предизвестяват, че казусът е в неналичието на здравни служащи.

Опитва се и импорт на нов артикул за лекуване на ковид, който не е позволен за приложимост в Европейски Съюз, сподели Стойчо Кацаров.

Новите ограничения

„ Мерките не са решения, които аз взимам еднолично. Аз се поверявам на специалистите. Ние споделяме и съгласуваме използването на ограниченията със засегнатите страни. Преди да предложим нови такива, те също ще бъдат разисквани “, сподели здравният министър.

Междувременно към този момент започнаха първите митинги във връзка обявените в сряда нови ограничения. Те са на центровете за образование и школите по танци, които се планува да затворят порти. Въпреки изказванията на властта, че учебните заведения ще затворят последни, все още в множеството тъмночервени области в страната, част от учениците учат отдалечено като се изключи най-малките - от І до ІV клас.

„ Посоката, която огромна част от Европа е избрала е потреблението на зелен документ за наличие на обществени места” , сподели здравният министър.Той обаче не уточни, дали ръководещите считат да вкарат зеленият документ и в България.

Здравната система и високата смъртност

Новата вълна на ковид мина малко по-рано в страните от Западна Европаи България не е обособен случай, уточни доктор Кацаров.

Той призна, че смъртността от ковид у нас е доста висока, само че оправда това, че и преди Covid-19 България е била преди всичко в света по обща смъртност.

Здравният министър изясни, че това се дължи на неприятното положение на здравната система, неприятното ѝ ръководство и ниското равнище на имунизация измежду популацията

„ Смъртността от Covid-19 следва броя на инфектирани лица с към 2-3 седмици. Този вирус ще отмине, само че ние ще сме изправени пред предизвикателство, с което не можем да се разминем - неприятното положение на нашата здравна система”, сподели Стойчо Кацаров.

Той изясни, че ниският % на имунизация е разликата в смъртността с редица страни с по-голямо население.

„ Сравнена с предходните талази у нас, смъртността е доста по-ниска сега” , твърди доктор Кацаров.

Ваксинацията

Стойчо Кацаров сподели, че има доста тежки отрицателни настройки против имунизациите.

„ Това е доста мъчно да се промени и ние сме доста деликатни. През цялото време сме се придържали към това, че имунизирането е непринуден акт “, уточни той.

„ Тезата, че хората не са осведомени не е вярна. Няма човек, който да не е осведомен с всички препарати. Балансът е доста внимателен. От едната страна са препълнените лечебни заведения, а от другата затворените бизнеси. Ако хората не престават да не се имунизират цената, която ще платим са по-твърдите ограничения ”, сподели здравният министър.

Според него имунизацията не е задача на здравното министерство, а отговорност на обществото.

Въпреки растящия брой заболели и настанени за лекуване в лечебни заведения, както и високата смъртност, броят на имунизираните на ден продължава да понижава. Ако през септември се имунизираха приблизително по към 10 000 души на ден, то в този момент техния брой падна съвсем на половина – към 5500.

Нарушенията

По мотив обстоятелството, че въведените ограничения не се съблюдават, доктор Кацаров сподели, че дневно се вършат „ стотици инспекции “.

Той прикани жителите да осведомят контролните органи за всеки случай.

„ Градският превоз е стихотворец риск, тъй като ограничението му води до ограничение на доста икономически дейности”, сподели здравният министър.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР