Новите кандидат-купувачи на ЧЕЗ – "Еврохолд" са били част от

...
Новите кандидат-купувачи на ЧЕЗ – "Еврохолд" са били част от
Коментари Харесай

Еврохолд опитали да участват в сделката за ЧЕЗ още с Инерком на Гинка Върбакова

Новите кандидат-купувачи на ЧЕЗ – "Еврохолд " са били част от договорката още при предходния претендент – "Инерком " на Гинка Върбакова. Това излиза наяве от документ след среща на управлението на ЧЕЗ - Прага със сенатори от чешката партия "Пирати ".

От "Еврохолд " оповестиха, че са желали да купят "Инерком ".

Срещата сред опозиционната партия "Пирати " и мениджъри на ЧЕЗ се е провела преди дни. Според записаното в протокола актуалният кандидат-купувач "Еврохолд " е желал да влезе в договорката още когато е определена "Инерком ". Това било и обяснението да не се организира напълно нов кръг договаряния.

Според Томаш Плескач, сдружението "Еврохолд " се включва в процедурата заради обстоятелството, че преди този момент "Инерком " са подали оферта с поддръжката на "Еврохолд ".

Пред БТВ сенаторът Лукаш Вагенкнект сложи под въпрос и прозрачността на процедурата, и цената на договорката. Особено откакто ЧЕЗ - Прага продаде доста по-евтино Топлоелектрическа централа "Варна ", в сравнение с го е купила.

Господин Плескач ни сподели: "Еврохолд " са били свързани с Гинка Върбакова и "Инерком ". Тази компания е щяла да обезпечи финансова поддръжка за Гинка. И при втория кръг договаряния те подават оферта, към този момент като независим покупател, съобщи Лукаш Вагенкнект, сенатор от квотата на Пиратската партия.

Дали задачата не е била "Еврохолд " да останат в сянка - зад Гинка Върбакова? "Не знам, само че в последна сметка това няма значение, тъй като ние настояваме за транспарантна процедура за избор на нов покупател ", дава отговор сенаторът.

"Не, не сме играли с Гинка. Миналата година някъде по това време юни, когато стана ясно че "Инерком " има усложнение да направи договорката, се свързахме с "Инерком " и се опитахме да закупим компанията. Естествено, уведомихме ЧЕЗ, защото без позволение на "ЧЕЗ Груп ", това не може да се случи. Проведохме две-три срещи с "Инерком " - не се разбрахме, защото те държаха да имат надзор... с това завършиха нашите връзки с "Инерком ", изясни Асен Христов от "Еврохолд ".

От "ЧЕЗ Груп " прецизираха, че "Еврохолд " не са водени договаряния при първия опит за договорка. "Еврохолд " е бил обсъждан от "Инерком " като един от няколко вероятни финансов сътрудник за тях по-късно в процеса, съобщи представител на ЧЕЗ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР