Новите жилища в Токио ще поскъпнат, но за добро –

...
Коментари Харесай

Всички нови домове в Токио ще имат слънчеви панели от 2025 г.


Новите жилища в Токио ще нарастнат, само че за положително – ще станат по-екологични и икономични
(снимка: CC0 Public Domain)

Само 4% от постройките в Токио в този момент са оборудвани със слънчеви панели на покривите си . Но с подред нови правила, въведени от управляващите, от 2025 година множеството нови здания незабавно ще получат слънчеви панели. Очаква се т ова да понижи нездравословните излъчвания и да направи по-евтин живота в японската столица .

Необходимите промени в градоустройството бяха признати от Токийската столична асамблея в края на предходната седмица. Разговорите за слънчевата стратегия започнаха още през септември, като управляващите имаха намерение да задължат огромните строителни бизнесмени да възприемат практиката за наложително инсталиране на слънчеви панели на всички или съвсем всички нови здания.
още по темата
Подобна самодейност безспорно ще докара до увеличение на плановите разноски и по-дълги интервали на погашение, които преди всичко ще би трябвало да се покрият от купувачите на жилища, разяснява Extremetech.

Инсталирането на безоблачен панел с мощ 4 KW в дом с повърхност под 2000 м² (както се изисква от новите правила) води до оскъпяване от почти $7200. Тези разноски могат да бъдат възобновени в границите на 10 или шест години, в случай че притежателите получат държавни дотации ($728 на KW).

Собственик на жилище със безоблачен панел на покрива може да употребява слънчевата сила за свои потребности или да я продаде на мрежата. Ако желае, притежателят ще може да конфигурира акумулатори вкъщи си и по този метод да се защищити от спиране на зареждането. Тогава два фактора ще работят по едно и също време: чиста сила и нараснал комфорт.

Жилищните здания се смятат за главен източник на въглеродни излъчвания в Токио. Програмата за преустрояване на остарелия жилищен фонд в нов към този момент е утвърдена и се извършва. От 2025 година даже дребни жилища с повърхност под 2000 м² ще бъдат оборудвани със слънчеви панели, което не беше наложително преди.

В осъществяването на програмата ще вземат участие към 50 бизнесмени, всеки от които би трябвало да пуска в употреба приблизително по 20 000 м² жилища годишно. Ако всичко върви по проект, Токио ще стане въглеродно безпристрастен град до 2050 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР