Новите жилища могат да поскъпнат с една трета заради нова

...
Новите жилища могат да поскъпнат с една трета заради нова
Коментари Харесай

Новите жилища, които ще се строят могат да поскъпнат заради наредба

Новите жилища могат да нарастнат с една трета поради нова разпоредба, която влезе в действие у нас през март. С нея се вкарват условия за досегаемост и повсеместен дизайн на постройките. Целта е да се обезпечи по-лесен достъп на хората с увреждания до жилищните блокове у нас, написа .

Според Националната асоциация на строителните бизнесмени обаче с наредбата се лимитира опцията да се проектират по-малко жилища. В нея е записано, че всеки апартамент в нова многофамилна жилищна постройка би трябвало да дава отговор на условията за човек с увреждания. Това ще докара до повече общи елементи в постройките, до по-големи коридори, тераси, бани и тоалетни в жилищата.

Друго условие в нея е терасите да бъдат с минимални размери 1,50 м на 1,50 м, както и терасата да е на едно равнище със стаята, която води до нея, с цел да може човек с инвалидна количка да се придвижи.

В наредбата е посочено още минималната ширина на входната врата на жилището да бъде 1 метър, а на вътрешните (интериорни) порти - най-малко 80 см. Има условие и за размера на тоалетната, още веднъж за облекчение на хората с увреждания – те би трябвало да са 1,50 метра на 1,50 метра, което значи една огромна баня с тоалетна.

При съществени поправки, преустройства и смяна на предназначението на парцели пространствата също би трябвало да се пригодят към новата разпоредба, което в доста случаи ще бъде невероятно.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР