Новите интерконектори ни позволяват да направим нова енергийна карта на

...
Новите интерконектори ни позволяват да направим нова енергийна карта на
Коментари Харесай

Кирил Петков: Енергетиката се използва като оръжие

Новите интерконектори ни разрешават да създадем нова енергийна карта на района. Енергийните миксове на нашите страни могат да бъдат усъвършенствани още по-добре за по-голяма успеваемост на разноските, заяви премиерът Кирил Петков на интернационалната министерска кръгла маса в София, отдадена на районното съдействие за енергийна сигурност, диверсификация и зелен преход, която се организира в резиденция " Бояна ".

Във форума вземат участие представители на Гърция, Румъния, Сърбия, Северна Македония, Азербайджан, Украйна, Турция и на Европейската комисия.

" Събрали сме се тук, с цел да покажем, че единството е мощ, сподели министър председателят. Виждаме невиждана война в Украйна. В същото време виждаме по какъв начин енергетиката се употребява за оръжие. Виждаме едностранно нарушаване на договорите от страна на " Газпром ". Единственият метод, по който можем да компенсираме тези отрицателни развития, е да се обединим и да осъзнаем, че диверсификацията, оптимизация и всички други синегрии посред ни са налице ", означи министър председателят Кирил Петков .

По думите му, на напред във времето излизат нови благоприятни условия за диверсификация. " Трансбалканският газопровод може да носи газ през Гърция, България, Турция, Румъния, Украйна и, надлежно с енергийните връзки на територията на България, може към този момент да се придвижва газа към Сърбия и към Република Северна Македония, тъй че опциите са огромни. Ако усъвършенстваме потреблението на електричество на районната пътна карта, то тогава можем да имаме спомагателни потенциали за газ. Имаме доста благоприятни условия и аз съм доста благополучен, че на днешната среща можем да стартираме да работим, и че тази среща няма да е единствено една, а ще се сътвори една непрекъсната работна група, която да преначертае районната карта на енергетиката ", сподели още Кирил Петков.

Според енергийния министър Александър Николов сложните времена демонстрират „ какви другари имаш и кои другари са в действителност положителни ”. Той благодаря на всички, които са се отзовали на днешната среща.  

" Заради продължаващата война в Украйна и държанието на Русия, работата ни беше краткотрайно спряна. Следващата зима не е толкоз надалеч. Необходимостите са пред нас и следва да се работи ", разяснява Николов. 

" Ние на Балканите все намираме мотив да спорим. Така е било епохи наред и може би ще продължим да го вършим. Когато времената са сложни обаче по-добре да загърбим нашите разлики, тъй че да сме мощни и единни, тъй че да решим проблемите. След това отново ще можем да сме съперници, да се съревноваваме. От рецесия всички излизат по-силни. Така че дано да не се сломим и да забележим какво можем да осъществяваме ", добави Александър Николов.

" Енергията се трансформира в оръжие и нашето най-хубаво оръжие е солидарността и съответните дейности, които демонстрират, че сме подготвени да вървим дружно ", сподели генералният шеф на Групово дело " Енергетика " на Европейската комисия (ЕК) Дите Юл Йоргенсен. Той добави, че Русия неотдавна е решила да спре доставките на газ за България и това е опит да се разцепи Европейският съюз и Съюзът би трябвало да отвърне със взаимност и съответни дейности. По думите му, единствено тогава може да се решат следствията от провокациите във връзка с доставките, както и по-дългосрочните провокации на енергийния преход.  

До идната зима би трябвало да се реши въпросът със запълняемостта на газовите складове, добави Дите Юл Йоргенсен. Той разяснява, че специалистите от Европейска комисия са подготвени да предложат решения на проблемите с енергийната сигурност в района. За задачата има специфична група, която да реализира съответни резултати. 

" В този миг би трябвало да се покаже същинско партньорство. Целта на днешната среща е както да се покаже взаимност и единение, само че и това да се показва посредством съответни резултати и дейности ", съобщи генералният шеф на Групово дело " Енергетика " на Европейска комисия.   

Енергийният разговор в никакъв случай не е бил толкоз нужен, каза  министърът на енергетиката на Румъния Вирджил-Даниел Попеску. Той счита, че сегашната енергийна неустановеност би трябвало да бъде повратна точка за привършване на зависимостта от съветски природен газ. " Трябва да се усили диверсификацията ", посочи Вирджил-Даниел Попеску. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР