Новите градски автобуси в ЕС трябва да бъдат с нулеви

...
Новите градски автобуси в ЕС трябва да бъдат с нулеви
Коментари Харесай

ЕК: Градските автобуси в Европа без емисии от 2030 г.

Новите градски рейсове в Европейски Съюз би трябвало да бъдат с нулеви излъчвания от 2030 година нататък

Това се споделя в огласено през днешния ден предложение на Европейската комисия.

Тя предлага също от 2030 година излъчванията на въглероден диоксид от новите камиони да бъдат понижени с 90 на 100 спрямо равнището през 2019 година

Мерките в предлагането са в сходство с задачите на Зеления преход и на механизма REPowerEU. Те засягат всички нови  тежко товарни коли и са от 2030 година нататък. Камионите, градските и междуградските рейсове са причина за над 6 на 100 от парниковите излъчвания в Европейски Съюз. Затова Европейска комисия предлага последователното въвеждане на по-строги стандарти за въглероден диоксид за съвсем всички нови тежкотоварни коли:

• Намаление с 45% от 2030 г.;

• С 65 на 100 от 2035 г.;

• С 90 на 100 от 2040 година

Това предложение ще има и позитивен резултат върху енергийния преход, акцентират от Европейска комисия. Това ще стане посредством понижаване на търсенето на вносни изкопаеми горива и икономисване на повече сила в транспортния бранш. Транспортните оператори и консуматори ще бъдат облагодетелствани посредством поевтиняването на горивото. Мерките ще се отразят позитивно и на непорочност на въздуха в европейските градове, както и на здравето на жителите на Съюза.

Ще бъдат допускани и изключения. Те ще обзет транспортните средства с дребни мотори, тези, които се употребяват в минното дело, горите и селското стопанство, създадените особено за военни цели, верижните коли, пожарните коли, боклукчийските камиони, както и предопределените за гражданска отбрана.

Ще бъде основан и специфичен механизъм за възобновими източници и горива с ниско наличие на въглерод. Така ще бъде основана самодейност за пренасочване на горива, нужни за декарбонизиране на браншове с малко други възможности като морския и въздушния превоз, към сухопътния.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР