Новите екостикери за автомобили започват да се издават от 12

...
Новите екостикери за автомобили започват да се издават от 12
Коментари Харесай

Столична община въвежда системата за екостикери на колите от 12 юли

Новите екостикери за коли стартират да се издават от 12 юли тази година при прекосяването на наложителния годишен механически обзор. Създадени са пет групи, които не съответстват с евростандартите на колите. Разделението и класификацията на коли са чисто български. Четири са групите за колите с вътрешно горене и пета - за електрическите, осведоми bTV.

Еколологична група 1 обгръща дизеловите коли, създадени до 2002 година със стандарт Евро 1, 2 и 3, както и бензиновите коли с Евро 0, 1 и 2, създадени до 1996 година

Екологична група 2 включва дизелите, създадени до 2007 година със стандарт Евро 3, 4 и 5, както и бензиновите коли с Евро 1, 2 и 3 до 1998 година

Екологична група 3 са колите, създадени до 2009 г, дизели с Евро 4, 5 и 6, както и коли на бензин 3, 4, 5 и 6.

Най-високата група като екостандарт е непокътната единствено за електрическите автомобили и хибридните коли. Въвеждането на новата екологична подредба евентуално ще има отражение върху продажните цени на колите, само че и други последици.

Категорията ще бъде определяна по време на годишния механически обзор посредством система, обвързвана непосредствено с Автомобилна администрация. Това евентуално ще оскъпи самата услуга, тъй като доста сервизи би трябвало да създадат инвестиция, с цел да конфигурират системата, споделят от сектора. Самите стикери ще са на цена от 4 лв..

Автомобилите от неприятните екологични категории 1 и 2 могат да получат възбрана за влизане в градските центрове, с цел да не замърсяват въздуха. Това решение ще се взима на общинско равнище.

Подобни ограничавания се вкарват и в други европейски страни, само че там има съществени тласъци за закупуването на електрически автомобили и екологични коли, а и България ще бъде изключително наранена от новите регулации, защото над 70% от автопарка у нас е на възраст над 15 години.

„ Всеки автомобил, който посети пункт за механически обзор, ще бъде газоанализиран и анализът, който е получен ще дефинира неговата екологична група ", споделя ръководителят на СБА инж. Емил Панчев.

Според специалистът Тодор Желев от СБА това няма да направи по-трудно минаването на обзор за старите коли. Няма да е по-трудно, само че съгласно това, което са го разписали, ще получи ниска екокатегория, което ще попречва този автомобил да влиза в избрани моменти в идеалния център на регионалните градове, споделя Желев.

Със закона е дадена опция кметовете на огромните градове да дефинират зони, в които, когато има замърсяване, тогава ще бъде казвано, че колите 3-та и 4-та група, могат да влизат, първа и втора, примерно казано, няма да могат да влизат. Сами разбирате, че тези зони могат да бъдат въвеждани, когато могат да бъдат и следени, т.е. би трябвало да има камери, би трябвало да има обозначения на пътя, добавя специалистът.

Новото е, че системите за разбор на газовете от пунктовете на обзор ще са свързани в действително време с Автомобилна администрация и резултатът автоматизирано ще дефинира екологичната категория. Целта е да няма операции.

Ако колата е със свален катализатор или има различен проблем, даже производителят да дава по-висока еконорма, резултатът от теста може да я сложи в по-ниска екологична категория. Или коли с една и съща марка, модел и година на произвеждане могат да имат друг еко статут. И надлежно право на достъп.

Стикерът, който в този момент имате за ГТП ще бъде сменен, няма да го има към този момент от средата на годината, а ще бъде сменен от еко стикер, той ще носи и данните от ГТП, къде е изработен и така нататък, изяснява ръководителят на СБА инж. Емил Панчев.

От Столична община обявиха, че към момента няма признати ограничавания за достъп на избрани коли в центъра на града. Вероятно бъдещата екозона, в която няма да бъдат допускани коли от първа и втора група при високо замърсяване на въздуха, ще обгръща пространството сред бул. „ Сливница " и бул. „ Патриарх Евтимий ".

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР