Новите депутати, които ще влязат в парламента след изборите на

...
Новите депутати, които ще влязат в парламента след изборите на
Коментари Харесай

Увеличават заплатите на депутатите в новия парламент, вижте ...

Новите депутати, които ще влязат в Народното събрание след изборите на 14 ноември, ще получават по-високи заплати. Това се отнася и за новоизбраните президент и министър председател. Възнагражденията на хората от властта се дефинират според от междинната месечна заплата в публичния бранш за последния месец от последното тримесечие.

Според новите данни на Национален статистически институт тя е 1646 лева, а през юни е била 1572 лева Тоест заплатите на депутатите ще са с 222 лева по-високи, или 4938 лева Това е обаче единствено главното заплащане на народните представители. Те получават и добавки от по 15% за всяка комисия, в която вземат участие, класове за прослужено време, които за тях са по 1,4% за всяка година, и в допълнение възнаграждение за разноски за специалисти и офис.

Парламентарният ръководител и министър-председателят получават с 55% над главното заплащане на депутатите, т.е. най-малко 7653 лева Държавният глава взема двойно на главното депутатско заплащане, което прави 9876 лева, само че неговите класове са по 1,6% за година. Това значи, че при 20 година трудов стаж, какъвто се допуска, че имат претендентите, тъй като би трябвало да са над 40-годишни, който и да е определен, ще се подписва за съвсем 14 000 на месец.

Като цяло междинната в България през третото тримесечие e 1520 лева и понижава по отношение на второто с 0,3%. На годишна база има растеж от 10,7%. Най-високи заплати вземат в IT бранша и далекосъобщенията - 3687 лв.. Най-зле са в хотелиерството, където междинната заплата е 940 лв..
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР