Новите бойни машини за пехотата, които предстои да бъдат закупени

...
Новите бойни машини за пехотата, които предстои да бъдат закупени
Коментари Харесай

Борисов обеща новите бойни машини за пехотата да се правят в България

Новите бойни машини за пехотата, които следва да бъдат закупени със заделени за тях 1.2 милиарда лв., ще се създават в България. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов при посещаване във военния цех " ТЕРЕМ-Хан Крум " в Търговище. При обиколката из завода, излъчена онлайн на неговата страница във " Facebook ", той беше впечатлен от осъществяваната рационализация на танкове Т-55 и Т-72, и бронирани машини, като стартира и концепцията, част от парите по плана за превъоръжаване на армията, може да са за реновирани машини, а не за нови.

Руско шаси, американски мотори и български муниции

" Сега да видиш по какъв начин ще ги изпипаме тука - немски скоростни кутии, американско-британски мотори, наши муниции, съветското шаси "..., сподели Борисов след няколко минутна сказка с работещи в завода, към които министър председателят се обръщаше с уважителното " майстори ". Той добави, че Българска академия на науките и военни научни институти се работи по нови оръжия и системи за отбрана.

" Трудът ви ще се оцени. За милиард и двеста милиона има стратегия. Директорът тука го тормозете, пара има! ", сподели още Борисов пред работещите в " ТЕРЕМ-Хан Крум ". Той предвижда, че плановете за рационализация на Военновъздушни сили и сухопътните войски ще бъдат утвърдени от Министерски съвет на съвещанието на 9 май. Премиерът не скри, че като сухопътен офицер е привързан към пехотата, която е " царицата на багра ".


Лесно да се купува техника от рафта

След като разбра, че една рационализация на бронирана машина излиза към 30-40% по-евтино от покупката на нова, Борисов пресметна, че с плануваните 1.2-1.5 милиарда лв. могат да се създадат 96 такива, които да се употребяват за защита на границата и от армията.

Вицепремиерът Томислав Дончев пък добави, че елементарно да се купува техника от рафта. " Ако става дума за сухопътни войски, при рационализация в страната парите ще останат в България. Този приоритет следваме ", добави той.

Краси, да спрем да режем към този момент

След като се срещна с модернизацията на танковете Т-55 и Т-72, министър председателят се обърна към военния министър с думите - " Краси, да спрем да режем към този момент ". Пред публицистите по-късно той разгласи, че в Африка има голям пазар за такива машини, като към този момент 40, актуализирани в " ТЕРЕМ-Хан Крум " са продадени.

" Няма остаряла машина Т-55, стига да се модернизира. Това е най-модерната, най-простата, най-сигурната. На нея можеш да качиш човек от гората. В целия арабски свята се употребяват. Машината е добра, тъй като е преносима, лека. Работи с всякакво гориво ", увери премиера един от неговите придружители по време на обиколката из завода.

" За мое страдание десетилетия обратно сме имали огромн околичество сходна техника, всичко е нарязано на скрап, вместо да се продаде ", сподели още Борисов. В тази връзка военният министър Красимир Каракачанов добави, че от 2400 танка са останали едвам 302.

Купували сме техника все едно ще се изнасяме

Пред публицистите Борисов изрази и удивление, за какво досега за потребностите на авиацията са купувани единствено транспортни самолети и вертолети. " Все едно ще се изнасяме, ще бягаме. Сега купуваме машини за защита на границите ", заключи министър председателят.

На въпрос дали има спор в обединението поради управлението на Комисията по енергийно и водно контролиране, Борисов сподели, че има написани съглашения и той работи добре с всички министри. " Нито Вътрешна македонска революционна организация ще стане ГЕРБ, нито ГЕРБ ще стане Вътрешна македонска революционна организация. Различия има, те ще останат, само че имаме една обща цел - страната да върви напред и да успее.

Военният минискър Красимир Каракачанов побърза да добави, че с премиера нямам проблеми. " Може би би трябвало да потърсим нов механизъм за работа в Народното събрание. Там скърцат колелата, само че на съдружен съвет ще решим ", добави той.

На потегляне от завода министър председателят получи като подарък макет на танк Т-55, който реши да подари на Томислав Дончев, който бил колекционер и познавач. Вицепремиерът обаче му върна машината, с уточнението, че това е командирски танк и е редно Борисов да го има. Директорът на " ТЕРЕМ-Хан Крум " обаче бързо добави, че стане ли плана Дончев ще получи макет на не един, а на два танка.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР