Новите авантюри, които руснаците се готвят да предприемат в Украйна

...
Новите авантюри, които руснаците се готвят да предприемат в Украйна
Коментари Харесай

Проф. Бранислав Сланчев: Докато Русия и Украйна не се откажат от част от целите си, няма шанс за мир

" Новите случки, които руснаците се готвят да подхващат в Украйна през идващите месец-два, са обречени на крах ". Това сподели проф. Бранислав Сланчев от Калифорнийския университет в Сан Диего в изявление за специфичното, последно за 2022 година, издание на предаването " Събота 150 " по стратегия " Хоризонт " на БНР. Той учи военната насила, военновременните договаряния, методите на водене на война и по какъв начин се приключват войни.

" От позиция на руснаците нова тяхна атака би трябвало безусловно да има, тъй като те не могат да задържат териториите, които желаят да вземат, единствено с защита ", счита проф. Сланчев.

Въпросът е от какъв брой места ще тръгне офанзивата. Едното е Запорожие. Другото е при Бахмут, където се водят най-ожесточените боеве от началото на съветското настъпление: " Като Първата международна война е там – задачата на руснаците е да пробият към Краматорск и Словянск ". Третото направление е край Луганск.

Може и на трите места да тръгнат по едно и също време – с цел да разконцентрират напъните на украинската войска. А в Беларус се допуска, че руснаците нямат задоволително жива мощ за същинско навлизане. Маневрите там се свързват с опити да се попречи на доставките на западни оръжия за Украйна.

Преподавателят от Сан Диего приканва да не се подценяват съветските сили. Защото те са били " на косъм " да изпълнят задачата си при започване на нахлуването през февруари. Срещу Киев тогава, от северното направление, превесът им в жива мощ е бил 12 против 1 за руснаците. А боеприпасите на украинците безусловно са свършвали.

" Това, че съумяха да се задържат за мен беше най-голямата изненада и към момента си остава такава ", сподели професорът. Защото през февруари руснаците нахлуха с 200 000 души, в това число с най-опитните военни, и с най-хубавите си оръжия и бойна техника. " Голяма заслуга на украинската войска е, че съумя да ги спре. Коментарите в този момент какъв брой са некомпетентни и некадърни руснаците принизяват триумфа на украинското оръжие ", сподели проф. Сланчев.

Русия, съгласно него, към този момент е изчерпала опциите си да реализира със мощ това, което желае, и се надява да устиска дотогава, до момента в който поддръжката за Украйна на Запад се разпадне. Протакането на войната обаче е огромен проблем и за Москва. " Много скоро ще има втора вълна на готовност и ще има спомагателни безредици, тъй като продължава да е мъчно да се изясни на руснаците защо тъкмо водят война ".

Проблеми Москва има и със запасите си от оръжия и муниции. " Не могат да поддържат настоящето движение на консумиране на артилерийските снаряди. Средно изстрелват по 20 000 дневно, а като се прибавят горещи точки като Бахмут с огромна активност на боевете, броят на изстреляните снаряди стига даже 60 000-70 000 дневно. От началото на войната са употребявали 7 милиона, а потенциалът им е да създават от 1,5 млн. до 2 млн. на година ", пресмята проф. Сланчев.

Мирът обаче още е далечна вероятност. Украинците желаят да възстановят откритите през 1991 година граници на страната си. Руснаците пък не показват никакво предпочитание да се откажат от сухопътния си кулоар към Крим, дори желаят да вземат Одеса и цялото украинско Черноморие. " До момента, в който и двете страни не се откажат от част от безусловно несъпоставимите си цели, няма никакъв късмет за каквито и да било договаряния ", безапелационен е проф. Сланчев.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР