Новите 52 технологично-финансови карти за основните отглеждани в страната култури

...
Новите 52 технологично-финансови карти за основните отглеждани в страната култури
Коментари Харесай

Министър Гечев: Новите технологични карти за основните култури ще бъдат актуализирани ежегодно

Новите 52 технологично-финансови карти за главните отглеждани в страната култури ще бъдат обновени годишно.

При създаването на базовия модел ще бъде заложена опцията да се регистрират променливите и непрекъснати разноски на земеделските стопани, което ще разреши по-точно да се пресмятат ограниченията в помощ на бранша. Това сподели министърът на земеделието Явор Гечев пред участниците в Консултативния съвет по плодове и зеленчуци. В съвещанието участваше и заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков.

Министър Гечев обясни пред браншовите организации, че екипи от учени от Аграрния университет и Селскостопанска академия ще разработят четири разновидността на технологично-финансовите карти: стандартен метод на развъждане при напояване, стандартен метод на развъждане без напояване, биологичен метод на развъждане при напояване и биологичен метод на развъждане без напояване. Променливите и непрекъснати разноски ще регистрират разноските на стопаните за препарати за растителна отбрана, торове, семена, разсад, вода, горива и смазочни материали, за механизирана обработка и ръчен труд и други, изчислено в лв. за единица повърхност. Това ще разреши лесна и бърза актуализация при нужда, обясни министърът на земеделието.

„ Този типов модел ще служи за пресмятане на разнообразни ставки и услуги, в това число при кандидатстване с капиталови планове по ПРСР. Технологичните карти може да бъдат детайлизирани в разговор със бранша – животновъдните и растениевъдни организации “, акцентира аграрният министър.

Консултативният съвет разиска още показаната от Министерството на земеделието визия за скица за държавна помощ за вложения в материални активи в аграрни стопанства, свързани с първично произвеждане на растениевъдна земеделска продукция, както и държавните помощи за компенсиране на разноските на земеделските стопани за битка с неприятели по растенията и почналия банкет на заявки по подмярка 22.1 „ Извънредно краткотрайно подкрепяне за земеделските стопани, които са изключително наранени от последствията от съветското настъпление в Украйна “ от ПРСР 2014-2020.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР