Новите 199 машини за гласуване в склад на „Сиела Норма”

...
Новите 199 машини за гласуване в склад на „Сиела Норма”
Коментари Харесай

ЦИК: Новите 199 машини за гласуване ни изненадаха напълно

Новите 199 машини за гласоподаване в склад на „ Сиела Норма” изцяло са изненадали ЦИК. Това съобщи представителят на Комисията Цветозар Томов в ефира на „ Здравей, България”. „ Разбрахме за тях от писмо на „ Сиела”, изпратено късно нощес. По случая взехме две решения - да осведомяваме неотложно министър Бойко Рашков, който дава отговор за вота, и ДАНС. Другото е да се изискат спомагателни пояснения от „ Сиела” във връзка техните претенции, посочи Томов. Говорителят изясни още, че от писмото на „ Сиела” излиза наяве, че се желае да се употребяват 427 устройства за ремонт на техниката в изборните секции. От 5 000 тествани устройства - в 139 били открити повреди, гласи още писмото, представено от него.

„ Не става доста ясно за какво при открити 139 повреди се желае да се употребяват за ремонт 427 цели машини, които са явно тези 199, за които научихме от това писмо, и 228-те, които се оказаха дружно с пратката по договора”, добави той.

Томов беше безапелационен, че ЦИК няма да допусне потреблението на устройства, чийто фабрични номера не са известни и за които няма позволение за приложимост, за каквото и да е, в това число и за ремонт.

„ Проблемът обаче е, че броени дни преди изборите се основава възходящо напрежение и съмнение в изборния развой и потреблението на машини. Всичко, което „ Сиела Норма” изяснява в последните няколко дни, би следвало да бъде коментирано с ЦИК доста по-рано”, добави той.
Говорителят обясни, че когато в една секция стартира изборният ден, се написа серийният номер на машината и представителите на секционните комисии се подписват, че устройството е точно посоченото.

Припомняме, че това е трета сходна партида, откакто други две - една от 228, друга от 150, бяха открити през миналите дни. От компанията снабдител настояват, че тези машини са доставени, с цел да служат за аварийни елементи и ремонт на устройствата, които ще бъдат употребявани в изборния ден.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР