Новините за състоянието на писателя Салман Рушди не са добри

...
Новините за състоянието на писателя Салман Рушди не са добри
Коментари Харесай

Салман Рушди е на командно дишане и може да загуби окото си след атака с нож

Новините за положението на писателя Салман Рушди " не са положителни " - това сподели неговият сътрудник Андрю Уайли, откакто създателят беше намушкан с нож по време на лекция в Ню Йорк.

Рушди е бил атакуван на сцената и в този момент е на командно дишане и не може да приказва, сподели Уайли и добави, че 75-годишният публицист може да загуби едното си око.

Полицията задържа като обвинен 24-годишния Хади Матар от Ню Джърси. Властите на щата Ню Йорк оповестиха, че обвиненият е излязъл на сцената и е нападнал Рушди и интервюиращия го. Писателят има прободна рана в региона на шията и корема.

" Салман евентуално ще загуби едното си око. Нервите на ръката му са били прекратени, а черният му дроб е бил намушкан и повреден ", съобщи Уайли.

Полицията към момента не е удостоверила претекстовете или обвиняванията, само че сега получава заповеди за обиск, с цел да изследва раницата и електронните устройства, открити в центъра.

Салман Рушди прекара години в скривалище, откакто религиозните управляващи в Иран приканиха той да бъде погубен поради книгата му от 1988 година " Сатанински строфи ". Според някои мюсюлмани книгата съдържа богохулни пасажи. След публикуването ѝ тя е неразрешена в доста страни с огромно мюсюлманско население.

През 1991 година е погубен японският преводач на романа Хитоши Игараши. През последните няколко години Рушди живее относително намерено, защото иранското държавно управление по-късно декларира, че не поддържа указа за неговото гонене.

Нападението над родения в Индия публицист беше наказано от писатели и политици по целия свят като посягане против свободата на изложение. Българският публицист Георги Господинов също изрази своята съпричастност към случилото си и показа персонална история с Рушди.

" С нож можеш да убиеш човек, само че не и публицист, не и вълшебник ", написа Господинов.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР