Новините около Nasdaq рядко са свързани с България. Но тази

...
Коментари Харесай

Американски борсов скандал със забранен хазарт и с българска следа

Новините към Nasdaq рядко са свързани с България. Но тази седмица една софтуерна компания с оценка от 20 милиарда $ - DraftKings, поевтиня за ден с 10%, а в дъното на абсурда бяха забъркани и две опериращи в страната ни компании. Накратко - съгласно анализаторски проверяващ отчет част от бизнеса на групата е бил незаконни залози в страни в Азия, където хазартът е неразрешен. А като съществени герои са посочени влялата се в DraftKings компания SBTech, която има екип от над 1000 души в Пловдив и бизнес за 72 млн. лева, и по-скоро евентуално обвързваното сдружение CoreTech, което има софийска компания с 85 служителя и оборот от съвсем 9 млн. лева В България двете сдружения са показани като софтуерни компании и постоянно набират програмисти. " Капитал " се свърза с " КорТек България " за коментар, само че от компанията обясниха, че ще обмислят дали да дадат подобен.
Новината на Hindenburg
Американската компания Hindenburg research, която проверява нередности в борсови сдружения, само че и залага на поевтиняване на техните акции, разгласява на уеб страницата си разбор със заглавие " DraftKings: за 21 милиарда $, който залага, че може да скрие своите интервенции на черния пазар ", в който изследва връзката сред работещите в България SBTech, BTi (сега CoreTech) и американската Draftkings. Според Hindenburg SBTech обслужва " черни " пазари, където онлайн
хазартът е неразрешен или даже са наложени американски наказания, като трансферира интервенциите си на друга българска компания - BTi/CoreTech. Анализаторите на Hindenburg считат, че SBTech и BTi, въпреки да са обособени и разнообразни компании, са в действителност под една шапка, като ролята на DraftKings просто е фасада, а на BTi е да прикрива незаконните действия на SBTech, " тъй като компанията към този момент се търгува на борсата NASDAQ ".

Hindenburg показва, че BTi/CoreTech работи на ръба на закона, в това число като основава и оперира уебсайт за спортни
залагания на мандарин и тайландски език който неотдавна беше оголен от управляващите. И в Китай, и в Тайланд спортните залози са неразрешени. В следствието си компанията прибавя, че SBTech е обвързвана със залагания във Виетнам, за които се твърди, че са следени от основна фигура от китайския под земята свят - Пол Фуа.
Историята на борсовия колос
DraftKings стартира активността си през 2011 година като уеб страница за фентъзи спортове, преди да се трансформира в онлайн платформа за
залагания след решение на Върховния съд от 2018 година, което легализира спортните хазартни игри в Съединени американски щати. След това употребява своята марка Daily Fantasy Sports, с цел да пусне първия си уебсайт за спортни залагания през август 2018 година в Ню Джърси, малко откакто щатският закон позволи практиката.

В началото на 2020 година - по време на разгара на пандемията, Diamond Eagle (SPAC) се слива с Draftkings и SBTech в договорка за 1.5 милиарда $ съгласно Yahoo Finance, с което фирмите излизат на борсата. След формалното оповестяване на новините за договорката акциите на Diamond Eagle се повишават и сдружението сменя името си на DraftKings. От формалното оповестяване на договорката през април до в този момент акциите на компанията са поскъпнали с над 130% и сдружението сега (спрямо затварянето на пазара във вторник) коства към 20 милиарда $.

Според данни на Американската комисия по скъпите бумаги и фондовите тържища, показани от Hindenburg, SBTech получава към 971 млн. $ от договорката, и в следствие създателят на SBTech (и в този момент шеф на DraftKings) Шалом Мекензи се трансформира в най-големия акционер в DraftKings, като благосъстоянието му се прави оценка от Forbes на 2 милиарда $.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР