Новините и публицистиката на БНТ продължават да са лидер на

...
Новините и публицистиката на БНТ продължават да са лидер на
Коментари Харесай

Нови лица, по-интересни предавания и доверие в новините са сред водещите мотиви за избор на БНТ през 2020 |

Новините и публицистиката на Българска национална телевизия не престават да са водач на публично доверие, сочи ново представително изследване на " Глобал метрикс ", организация за маркетингови изследвания и разбори. Данните удостоверяват водещата роля на публичната телевизия, откакто през юни Българска национална телевизия получи самопризнание от Института за проучване на публицистиката " Ройтерс " към университета в Оксфорд.

В отчета им за 2020-а се показва, че 71% от участвалите в проучването се доверяват на новините на публичната медия. Това е най-високият % на доверие в българска телевизия и идва на фона на спад в доверието към осведомително наличие като цяло от - 7% (33%/40%) по отношение на предходната година.

Според настоящото проучване на " Глобал метрикс " от ноември 2020, по отношение на извършено от същата организация изследване през юли 2020, феновете, които регистрират позитивна смяна в наличието на Българска национална телевизия се усилват от 33% на 46,5% и публичната телевизия получава утвърждението на съвсем всеки втори българин . Най-често феновете на новинарските излъчвания на Българска национална телевизия споделят позитивни настройки по отношение на смяната в националната телевизия, смяна в мнението има и измежду феновете на конкурентните малките екрани.



Според изследването феновете с висше обучение заемат най-голям дял от аудиторията на централната емисия вести на Българската национална телевизия при съпоставяне с профила на аудиторията на директните съперници . 33% от гледащите най-често „ По света и у нас “ в 20 часа са с висше обучение, против 25% и 27% за другите две малките екрани от челната тройка.

Постигнатите пийпълметрични резултати от всички новинарски излъчвания в ефира на водещите ТВ канали за първите три месеца от телевизионния сезон (септември – ноември 2020), измерени от " ГАРБ Аудиенс Межърмент България " (ГАРБ), удостоверяват разпределението на феновете по обучение в демографския профил на аудиторията на новинарско наличие. Делът на високо образованите фенове от аудиторията на " По света и у нас " е 44,3%, против 29,5% и 27,6% от аудиторията на новинарските излъчвания на директните съперници . За съпоставяне, делът на хората с висше обучение е едвам 27% от популацията в страната (НСИ), а от телевизионната публика като цяло в слота на новинарските излъчвания на Българска национална телевизия – 29,8% (ГАРБ).



Данните от проучването демонстрират още, че националната телевизия има водещи позиции в регионалните градове. Прогнозите са тази наклонност да се ускори след положителните резултати на формата " България в 60 минути " , стартирал тази есен. Предаването с Мариана Векилска е единственото в националния ефир, което всекидневно се обръща към впечатляващи истории и значими тематики за жителите на обитаемоте места отвън столицата и се осъществя с екипите на районните центрове на Българска национална телевизия. Подобни нови формати , измежду които " Светът и ние ", " Българска национална телевизия на 60 ", " Моят плейлист ", " БГ версия ", " Последният печели " и други , означават общо 14% растеж в зрителското утвърждение през ноември по отношение на юли 2020 , сочат още резултатите от изследването.



Налагането на нови лица също среща положителни оценки измежду 87,3% от хората, като всеки втори изрично утвърждава даването на опция на младежите и нови лица в ефир. 46,5% от феновете , гледащи телевизионни вести най-малко два пъти седмично, показват мнение, че Българска национална телевизия се е трансформирала към по-добро след промяната на управлението, въвеждането на новата програмна скица на Българска национална телевизия 1 и старта на новите излъчвания в последните два телевизионни сезона, 48% не регистрират смяна и едвам 5,5% считат, че смяната е към по-лошо. Висок е делът на хората на мнение, че малкия екран се модернизира - 88,2%, а че е по-интересна от преди считат 80,6% от интервюираните .



Всичко това се удостоверява и от постигнатите рейтинги от стратегиите на Българска национална телевизия 1 след старта на новия ефирен сезон . Според данните на ГАРБ, растеж за интервала септември – ноември 2020 регистрират съвсем всички съществени излъчвания на Българска национална телевизия 1 по отношение на минал съответстващ интервал, като аудиторията на телевизионната стратегия в границите на дейния ефирен ден (06:00 ч. – 23:30 ч.) се е нараснала с 25,3% (база възраст 4+ години). Голям принос за позитивния резултат имат предаванията " Още от деня " - 34,9% растеж, " Денят стартира с Георги Любенов " – 36,6% и " По света и у нас " в 18 часа – 58,4% , а най-силно въздействие върху общия растеж оказва развлекателното куиз шоу " Последният печели " , което за месец ноември 2020 по отношение на излъченото програмно наличие през ноември 2019 регистрира растеж от 168% измежду общата публика и 339% измежду феновете на възраст от 18 до 34 години , с което Българска национална телевизия уголемява позициите си измежду младежката публика.



Данните от национално представителното изследване на " Глобал метрикс " измежду 1 372-ма пълнолетни респонденти са на база 1125 респондента, които гледат вести по малкия екран най-малко два пъти седмично. Данните от национално представителния пийпълметричен панел на " ГАРБ Aудиенс Mежърмент България " са на база 2400 респондента (1000 домакинства) на възраст над 4 години, живеещи в семейства с деен ефирен правоприемник.

Нюзруумът с най-голямо публично доверие изпраща 2020-а с още редица достижения . Екипите на " По света и у нас " безапелационно осъществиха най-пълното и качествено отразяване на изборите в Съединени американски щати, а подкастът " Американската фантазия " е измежду на слушаните тематики и участници и продължава с нови епизоди до инаугурацията на Джо Байдън. Всички епизоди могат да бъдат слушани в каналите на Българска национална телевизия Подкаст във всички публични платформи за аудио наличие, както и на уеб страницата на Българска национална телевизия.

Обществената телевизия бе и водещ източник на информация за съвсем всеки втори българин (данни Тренд ), обвързвана с пандемията COVID-19 като излъчи всички брифинги на НОЩ и обезпечи картина за останалите малките екрани и електронни медии в страната . По-рано през годината " По света и у нас " означи 60 години телевизионни вести в България, а водещите и репортерите на Българска национална телевизия споделиха опита си в подкаста за медийна просветеност  в 10 епизода. Повече за юбилея, архивни фрагменти, както и точна, настояща и тествана информация потребителите могат да намерят и на актуализирания уебсайт g и секцията " ". 

През 2020-а уеб сайтът означи и най-бързо възходяща публика измежду потребителите на новинарско наличие . Апликацията BNT News пък се изкачи до първо място в новинарските секции на AppStore и GooglePlay в първия месец след старта си и продължава да е измежду най-теглените приложения за вести и персонализирано наличие.

Новинарският уебсайт на Българска национална телевизия също бележи растеж на всички индикатори за посещаване. През последната година, потребителите са се увеличи със 77%, като новите консуматори са със 74% повече , сесиите са с растеж от 83% , а прегледът на страниците (посещенията на страници от сайта) със 122% и са се нараснали от 13,7 милиона за 2019 до 30,5 милиона за 2020 година . Най-голям трафик се регистрира през март и април, при започване на COVID-19 рецесията, когато визитите възлизат на над 5 300 000 и е явен знак за доверието към новините на публичната медия и развиването на новите платформи.



Припомняме, че тази година Българска национална телевизия снима и три специфични шоу стратегии за празниците, които ще съберат едни от най-хубавите и обичани родни звезди на една сцена за идните празници и положително въодушевление от дребния екран . Не пропускайте да гледате:

" ХВАЛИТЕ ГОСПОДА - шедьоври на православната музика " на 25-ти декември от 13:25 ч. по Българска национална телевизия 1, с изящните осъществявания на едни от най-хубавите вокални ансамбли на България.

" НОВОГОДИШНА ЩРЪКЛИЦА " на 31-ви декември от 20:30 ч . по Българска национална телевизия 1, с присъединяване на звездни комедийни артисти и едни от най-популярните български реализатори, които ще се погрижат за положителното въодушевление и усмивки.

" Народоосвободителна въстаническа армия ГОДИНА С Българска национална телевизия " на 31 декември от 22:15 ч. , с празнична стратегия с водещи Александра Сърчаджиева и Руслан Мъйнов и още доста от най-обичаните родни реализатори и артисти, дружно със специфичното присъединяване на българската вяра за Евровизия - Виктория.

Повече за специфичните стратегии за Коледа и Нова година може да видите тук:
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР