Novinite.bg, Стефан МАРКОВПрезидентът на Украйна вчера посети две страни. Първата

...
Novinite.bg, Стефан МАРКОВПрезидентът на Украйна вчера посети две страни. Първата
Коментари Харесай

Няколко часа разлика: В Чехия посрещнаха Зеленски с военна музика и парад, у нас - с анатема и Беновска ВИДЕО

Novinite.bg, Стефан МАРКОВ

Президентът на Украйна през вчерашния ден посети две страни. Първата бе България, а втората - Чехия. У нас управляващите мощно се тупаха в гърдите поради идването на Зеленски и го дефинираха за извънредно значимо и връщащо страната ни в европейския и западен коловоз, що касае отношението ни към войната, която Русия предприе в суверенна Украйна. И това е реалност.

Дали обаче България се постара да посрещне Володимир Зеленски съответно. Спрямо ограниченията за сигурност - да, въпреки че имаше и пробойни, с които ще ви срещнем по-долу в този текст. Но да приемем, че престоят на украинския водач в София мина безвредно и нямаше кой знае какви съществени ексцесии, за което поздравления за организацията.

Не по този начин стоят нещата, когато заговорим за символичното посрещане на високия посетител. За база за съпоставяне умерено можем да вземем визитата на Зеленски в Прага, която се състоя няколко часа след тази в България.

В Чехия той слезе от самолета и незабавно се натъкна на строени гвардейци и червен килим. У нас го чакаше единствено решената в синьо Мария Габриел.

В Чехия персонално президентът Петър Павел чакаше на крайници Зеленски пред входа на постройката, където се организираха срещите. Всичко това на фона на духова музика от боен оркестър и приветстващи го армейски елементи. Украинските посетители чуха своя химн и очевидно се почувстваха добре пристигнали. За това се погрижи и хилядно голям брой, което скандираше " Слава на Украйна ", името на Зеленски и вееше жълто-синьото знаме на нападнатата вероломно от Путин страна.

У нас нямаше гвардейци, нямаше боен оркестър, липсваше гостоприемност. Нещо повече - кордонът на Зеленски видя изтърван от полицията вманиачен поп-русофил, който стигна на метри от колата на госта на бул. " Цариградско шосе " с крясъци " анатема ".

За сметка на това имаше групичка, крещяща обиди по адрес на Украйна и Зеленски до Триъгълника на властта. В интерес на истината - имаше и солидна група поддръжници на Зеленски, които пък скандираха името му и той за признателност им помаха.

В Прага Зеленски чу смислени въпроси от медиите и организира изчерпателен диалог с тях. У нас той стана очевидец на изцепките на Беновска, Ива Николова и сходни минаващи за публицисти лелки. Зеленски обаче зне по какъв начин да се оправя в такива обстановки и ловко ги постави на мястото им.

Срамно бе, че пред българското президентство Зеленски не бе посрещнат персонално от Румен Радев, а от шефа на неговия протокол. За гвардейци и духова музика, както към този момент обяснихме, и дума не става...

Хубавото е, че най-малко министър председателят Николай Денков се държа на равнище и персонално посрещна госта на входа на Министерски съвет.

Единственото, което накара Зеленски да се усмихва откровено бе посрещането му, когато отиде да се види с част от политическите кръгове и неправителствени организации, които поддържат Украйна. Там той чу топли думи и видя откровено съпричастие с изстрадалия украински народ.

Не по този начин стояха нещата, когато се срещна очи в очи с президента Радев, който сгафи много пъти с недостен изказ за държавен глава на членка на НАТО и Европейски Съюз, само че от страна на Зеленски чу истината и му се наложи да я изслуша цялата - без ангажименти и завоалирани шаблонно изречения.

Като цяло разликата в посрещането на Володимир Зеленски в България и Чехия бе единствено няколко часа, само че ясно си пролича друг нрав. За страдание в наш ущърб.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР