Novini.bg потърси Румен Драганов от Инcтитyта за анализи и оценки

...
Novini.bg потърси Румен Драганов от Инcтитyта за анализи и оценки
Коментари Харесай

Експерт: Туризмът е в изчакване, но пътуванията няма да спрат

Novini.bg потърси Румен Драганов от Инcтитyта за разбори и оценки в тypизма и някогашен зам.-миниcтъp на тypизъм за неговото експертно мнение по отношение на отражението на пандемията върху туристическия отрасъл.

- Мерките, които се оферират в туристическия бранш оказват помощ ли на сектора?

- Мерките, които се оферират за спасяването на туристическия бранш са съгласно това на какво равнище е държавното управление като положение, както в България по този начин и в другите страни. Виждаме, че последните дни и седмици тези ограничения се трансформират.

Ситуацията е доста динамична и аз одобрявам, че ограниченията, които се оферират са към този миг и до края на годината, ще забележим още разнообразни промени във връзка с ограниченията и тяхното използване и целенасоченост.
В момента работят хотелите. Те в никакъв случай не са били спирани и в уеб страницата на интернационалните търсачки има към 5300 места за настаняване в България, които са отворени и работят.
При заведенията за хранене има ограничавания. Те имат право да доставят храна у дома и тези, които имаха тази подготовка осъществиха положителни обороти в същото време, тъй че не всичко е спряно. Също по този начин, България е страна, която поддържа самолетни връзки и приблизително се осъществят по 5 полета от и за страната.

- Относно летният туристически сезон и работата има ли изясненост?

- Към момента сме на стадий уточняване на процедурите и положението от кой момент може да стартира и да работи туризма в по разгънат тип и какви ограничения би трябвало да бъдат подхванати от обособените субекти.

И тук на разположение са предписанията на Световната здравна организация - да не се допират лице и второто нещо, което имаме, са ограничения на Европейския съюз, имаме и закони и наредби надлежно на министъра на опазването на здравето и на министъра на турзима, които регламентират обстановката,свързана с пандемията.

Това което се създава сега е смяната на закони и разпореждания, както и смяна на правила, които да бъдат на държавно и общинско равнище във всяка от една от страните в света. Има разработване и на вътрешни правила на самите туристически предприятия за тяхното действие.

Туризъм ще има - хората единствено би трябвало да са изобретателни

Всички заитересовани работят, с цел да бъде основана нужната документи, която към този миг не е налична в нейната целокупност, която да може да резервира живота и здравето на работещите в туристическите предприятия като и на тези, които са свързани с тях и на ползващите услугите.

Трябва да бъде непокътнат живота и здравето на личния състав и туристите.

- Има ли отлив на резервации към този миг?

-Следим обстановката, всички резервации на полети са с дълбочина 10 дни, т.е. през днешния ден се анулират датите за 14-ти или самолетните компании имат подготвеност да полетят след 10 дни при позволение на управляващите.

Абсолютно същото е и по повод не резервациите. Резервациите за месец май бяха трансферирани за месец юни и в случай че се наложи те ще бъдат трансферирани за юли или по - нататък.

Като цяло всички стоят на изчакване, с цел да се видят ограниченията, които ще вземат съответните държавни управления.

Правителството на Черна гора разгласи преди дни, че отваря всички граници и позволява пътуванията от и за Черна гора и това беше оповестено в осведомителните средтвата в Германия. Също по този начин се чака и други страни да разгласят поетапно дейности по отваряне на своите граници или ограничаващи дейности по пътуванията, в случай че има такива. Като цяло картината е динамична, само че се обрисува, че ще има пътувания.

Доказателство за това е и случилото се към Великден и тези към 40000 автомобила, които напуснаха София на 30 април.

Тук не е въпросът в страха, хората желаят да живеят, да работят и да пътуват и напълно ясно е, че в случай че сега не засадят разсада, изключително безработните - няма да има какво да ядат. Защото е явно, че ограниченията на страната не могат да изхранят всички. Това демонстрира жизненост на популацията и че то взима ограничения, с цел да може да се изхрани.

- На нашите плажове могат ли бъдат обезпечени нужните ограничения против Коронавирус -19?

-Тук всеки би трябвало да знае, че идващите 3 години няма да има сигурна ваксина и несъмнено лекарство, съгласно медиците. Щамът мутира и ние няма да имаме онази сигурност, която сме имали преди този момент, с цел да пием от една стомна или дамаджана, или от едно шише.

Драганов: Фалитът на "Астрал Холидейз " оставя доста неизплатени снабдители

Очевидно е, че светът се трансформира и всеки един от нас би трябвало да знае, че който се доближава към него може да е притежател на вируса. Всеки един от нас, без значение дали знае ли или не знае, може да е предявител. Ние би трябвало да живеем в тази среда.

Трябва да се пазим и това важи и за плажовете, всеки е задоволително образован, чете и знае какво става, тъй че, в случай че не съблюдава ограниченията - вирусът ще реши казуса с него.

В тази обстановка ще живеем три години и не стои въпросът дали сезонът ще стартира на 15 юни или на 1-ви юли, оттук насетне ние би трябвало да знаем, че живеем в тези условия.

- Как работите с Министерство на туризма?

- Министреството на туризма не работи добре, в смисъл, ние пропуснахме златни години да създадем неща, които в този момент виждаме по какъв начин ни се връщат като бумеранг, отмъстително и нанасят голяма икономическа и морална вреда на работещите в туризма.

Несъздаването на гаранционен фонд в туризма, който беше безусловно неведнъж желано от нашия институт от 2011 гад. Това го изисква и дериктива на Европейски Съюз и Министерството на туризма и не някой различен, а точно министарът на туризма трябваше да сътвори подобен фонд. Николина Ангелкова  Николина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 година Възпитаник е на Harvard трябваше да приведе тази инструкция в деяние, не в този момент, а тогава.

Вторият проблем е, че не се получи обединяване на сектора. Многократно искахме да има национално мощно посланичество сред всички категоризирани места за настаняване в България. Преди 2,6 год. създадохме по заповед на министъра Конфедерация и влязохме всички съществени организации. Но министърът, напълно в собствен интерес, продължи да поддържа 208 организации и в случай че това е била задачата, с цел да няма кой да желае оставката ѝ, тъй като се споделя, че не сме всички се получи по този начин, че в този момент тези 208 организации се бъхтят и не знаят какво да създадат и това е неточност.

Румен Драганов: 100 млн. лева ще е загубата за нашия туризъм от банкрута на "Томас Кук "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР