Новината за второто изстрелване на севернокорейска междуконтинентална балистична ракета бе

...
Новината за второто изстрелване на севернокорейска междуконтинентална балистична ракета бе
Коментари Харесай

105-етажният Рюгьон в Пхенян - част от масивното преустройство на Ким

Новината за второто изстрелване на севернокорейска междуконтинентална балистична ракета бе водещо заглавие в медиите предходната седмица. В същото време, без да подвига звук, Пхенян сподели какво се е получило след ремонта към най-известната му забележителност: футуристичния 105-етажен хотел във формата на пирамида - най-високата пустееща постройка в света.

ВИЖТЕ СГРАДАТА В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

След десетилетия на смущаващи отлагания на откриването му и клюки, че структурата на постройката може би не е постоянна, допустимо ли е това да бъде идващият обичан план на Ким Чен-ун?, пита Ерик Талмадж от Асошиейтед прес.

Ако не друго, тя най-малко има

нов агитационен надпис: "Държава ракетна мощ ".

Стените, издигнати към хотела исполин "Рюгьон ", с цел да не припарват хората до строителния обект, бяха съборени точно на годишнината от сключването на примирието в Корейската война - 27 юли.

Открити бяха две нови необятни стъпаловидни алеи към постройката и огромен червен агитационен надпис, заявяващ, че Северна Корея е водеща ракетна мощ.

Севернокорейският българин, рожба на Студената война и потомък на величия

Ракетите, несъмнено, са различен обичан план на Ким.

Ден след маркираната в четвъртък годишнина, Северна Корея изстреля тестово втора междуконтинентална балистична ракета, която съгласно специалисти е потвърдила, че оръжията на Пхенян към този момент може теоретично да доближат по-голямата част от Съединени американски щати.

Северна Корея с нова ракета, към този момент може да удари Ню Йорк

В продължение на повече от седмица преди годишнината, която е огромен празник в Северна Корея, се виждаше, че зад стените на градежа в централната част на Пхенян работят бойци от строителни войски с тежка изкопна техника. Имаше и блестящо оцветени пропагандни билбордове - значим детайл за покачване на духа, присъстващ непроменяемо на строителните обекти в Северна Корея.

Слуховете, съвсем постоянно безпочвени, по отношение на проектите хотелът да бъде приключен един път вечно, са нещо като салонна игра сред наблюдаващите на Пхенян. Остава да забележим дали сегашната работа по "Рюгьон " фактически ще бъде стъпка към завършването на дълго забавения план или по-вероятно е опит за по-рационално потребление на терена към него.

30 years old but unfinished, the Ryugyong Hotel has yet to host a guest. But now something's happening there. https://t.co/avTTU2ox3D' pic.twitter.com/cZWPkqWR1P
— The Associated Press (@AP) July 31, 2017
Не е обаче изненадващо, че стартира работа по тази невлязла в приложимост забележителност.

Пхенян минава през интервал на солидно преустрояване,

откогато Ким пристигна на власт след гибелта на татко си в края на 2011 година

По негова заповед няколко плана бяха приключени, в това число 70-етажна жилищна постройка и десетки други високи здания в квартал "Рьомьон " ( "Зора ") през април - вижте откриването на комплекса във видеото горе.

Пхенян има ново интернационално летище, солиден научно-технически комплекс, чиято съществена постройка е във формата на великански атом, както и доста други обекти за забавление и обучение.

North Korea: People visit Pyongyang's biggest water park to cool off https://t.co/SWiQopl0tS
— Marc-Antoine Héroux (@marc_ahx) July 22, 2017
Откъде взема Ким пари да заплати за очевидния строителен взрив и за доста ускорените проби на ракети за милиони долари е тайнственост. Много последователи на глобите обаче упрекват Китай, най-големия търговски сътрудник на Северна Корея, че не стяга задоволително икономическите гайки на своя комшия.

Напрежението пораства, Съединени американски щати готвят да ударят Китай със наказания

От разстояние стъклената зеленикавосиня постройка наподобява подготвена да проработи. Смята се обаче, че от вътрешната страна надалеч не е подготвена и даже че е нестабилна от инженерна позиция.

Работата по постройката стартира през 1987 година,

когато дядото на Ким, Ким Ир-сен, създател и "вечен президент " на Северна Корея, е към момента жив. По проект е трябвало да отвори порти през 1989 година и да бъде най-високият хотел в света, изпреварвайки собствен съперник в Сингапур, издигнат от южнокорейска компания.

Но тежката икономическа злополука и всеобщия апетит през '90-те лишават Северна Корея от опция да налива средства в построяването на хотела и там в продължение на повече от десетилетие остава срамен бетонен скелет.

След това египетската компания "Ораском " - която има основна роля и в построяването на системата за мобилни телефони в Северна Корея - оказва помощ с финансирането на работата по завършването на лъскавата фасада на хотела през 2011 година

Остава въпросът дали зданието е задоволително устойчиво, с цел да действа като хотел или офис постройка.

Официалните представители не дават информация за проектите за бъдещето й.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР