Новината за освобождаването на американския пастор Андрю Брънсън доведе до

...
Новината за освобождаването на американския пастор Андрю Брънсън доведе до
Коментари Харесай

Турската лира поскъпна към двумесечни върхове след новината за освобождаването на американския пастор Брънсън

Новината за освобождението на американския свещеник Андрю Брънсън докара до повишаване на турската лира по отношение на $ и еврото към близо двумесечни върхове и до повишаване на цените на турските облигации, деноминирани в долари. Турският съд постанови присъда от три години затвор за американския свещеник Андрю Брънсън, които обаче той към този момент е излежал, съобщи Ройтерс. Решението на съда значи, че Брънсън ще бъде освободен от домакински арест, възбраната му за овакантяване на страната ще бъде вдигната и той може да се завърне в Съединените щати.

Задържането на пастора утежни връзките сред Съединени американски щати и Турция, като Вашингтон наложи наказания по отношение на турски министри и заплаши, че ще наложи още, в случай че Брънсън не бъде освободен. Администрацията на Доналд Тръмп също по този начин удвои митата върху вноса на стоманата и алуминия от Турция. Инвеститорите се надяват, че освобождението на Брънсън може да съставлява начало на стопляне на връзките сред Вашингтон и Анкара, което пък да способства за намаляване на валутната рецесия в Турция и за ограничение растежа на инфлацията.

След новината за решението на турския съд, щатският $ се намали до 5,8195 турски лири, а еврото до 6,7412 лири, като това са най-ниските равнища на двете водещи международни валути от 17-и август насам. Последва обаче техен бърз отскок надлежно към 5,9718 и към 6,8988 лири, защото вложителите като че ли действаха на правилото: " Купувай (турски лири) при клюки (за освобождението на Брънсън), продавайки при обстоятелства ". Трябва да се има поради, че през последните дни имаше спекулации за сходен излаз на следеното с огромен интерес дело в Турция и въз основа на тях турската лира поскъпваше внимателно от края на предходната седмица насам.

Деноминираните в долари турски държавни облигации също реагираха положително на днешното решение на съда в Турция. Турските доларови облигации с падеж 2020 година се покачват с 0,4 цента, а дълготрайните облигации с падежи сред 2003 и 2045 година се покачват с сред 1,3 и 1,9 цента. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР